IZVJEŠĆE/FOTO: Dudine nabrajalice na koncertu PC&VC-a u Muzeju suvremene umjetnosti
13. rujna 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Dudine nabrajalice na koncertu PC&VC-a u Muzeju suvremene umjetnosti

Koncert Pipsa u Muzeju suvremene umjetnosti nije bio zamjenski gig za odgođenu Šalatu, no ispao je izuzetno promišljen i hvale vrijedan, otvoren pjesmom “Tintilinti” koja je nagovijestila što nas očekuje – svirat će se i poneki rariteti.

Pipsi su ovim setom svoju karijeru prezentirali iz svih kuteva, no poseban je filing vidjeti da publika nove singlove prati i zna, odnosno da ih uz Dudu otpjeva od glave do pete. “Nikad pa ni tad” najnoviji je iz glazbenog kataloga Pipsa, a s njime je započet dio set-liste rezerviran za nove/novije stvari, uslijedile su “Kung-fu lekcije” i “K1” kod kojeg se najbolje primjećuje koliko je dozreo kod publike, odnosno koliko nam se uvukao pod kožu. Istina, teško je govoriti o “K1” kao novoj pjesmi, na leđima nosi već 3 godine, no spada u ovu post-album sferu nakon “Walta”. Prihvaćanje i dokazano iscrpno preslušavanje novih pjesama čini me sretnim jer Pipsi danas zvuče nenadmašno, a nove pjesme imaju jedan poseban koncertni šmek.

Foto: Karla Matulina

Vizualno su Pipsi izgledali kao – Pipsi. Nema se tu što puno reći, znaju znanje, nisu džabe na pozornici od 90-ih. Neverbalna komunikacija s publikom u Dudinom stilu posebna je stvar, iako se uz naklone, pljesak ili pak smiješak svakih par pjesama moglo čuti samozatajno hvala. U sjeni zvučnog zida bendovske mašinerije Dudo je komandirao publikom koja je, sukladno svim aktualnim epidemiološkim mjerama, reagirala na svaki pokret rukom, nogom, glavom ili ramenom. Šimecova i Kardinalova gitara, Slamnigov bas, Gulićevi bubnjevi i Klarićeve klavijature kreirali su baš taj „zvučni zid“ koji zvuči ujednačeno, puno, bez međusobnih pokušaja nadmašivanja, onako – profesionalno. Jedni druge upotpunjuju, nema mjesta za herojstva i uzimanja svog mjesta pod reflektorima, baš zato ih opisujem kao uigranu mašineriju, vrhunske profesionalce kojima se ne događaju greške i koji razumiju suštinu glazbe, ujednačenosti i komponiranja.

Foto: Karla Matulina

Koncert je završen s dva bisa, prvi su obilježile “Mala fufica” i “Nogomet” koji je otpjevao Zdeslav Kraljić, na svoj način, u početku mijenjajući par stihova što je iz pozadine izmamilo širok osmijeh na Dudinom licu. Drugi bis, odnosno odjavu Pipsa do sljedećeg susreta, zaključali su uz “Porculan” i “2×2”.

Ponavljam, ovo nije bio zamjenski gig za Šalatu, no bio je odlična najava, trebat će truda da ju nadmaše. Ipak, bilo kako bilo, sljedeće godine Šalata će kao i sada pjevati Dudine nabrajalice, u jednom dahu.

Foto: Karla Matulina

Set lista:

TINTILINTI
BI LI ILI NE BI
KRATKA POVIJEST
PLAČI
LJETO 85.
ZDENKA I VANZEMALJCI
NIKAD PA NI TAD
KUNG FU LEKCIJE
K1
SA MNOM TEBI JE ZIMA
HTIO BI DA ME VOLIŠ
MORSKI PAS
MALENA
NARKO
DOĐI VILO
POŠTAR LAKOG SNA
GUME NA KOTAČIMA

MALA FUFICA
NOGOMET
BOG

PORCULAN
2×2

Piše: Ivan Novačić

Foto: Karla Matulina