IZVJEŠĆE/FOTO: 13. Memorijal “Ostat ću mlad” – manifestacija koja svake godine Krešu Blaževića izvlači iz sjene
27. rujna 2020.
Boris Abramović (276 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: 13. Memorijal “Ostat ću mlad” – manifestacija koja svake godine Krešu Blaževića izvlači iz sjene

U subotu, 26. rujna u slavonskobrodskom Centru mladih u organizaciji udruge Kameleon & Mreža, Umjetničo glazbene udruge Slavonski Brod i još nekoliko suorganizatora, održan je trinaesti po redu Memorijal “Ostat ću mlad – Krešo Blažević” u znak sjećanja na našeg brodskog glazbenika, književnika i nikad prežaljenog Brođanina kojemu se njegov grad na ovakav skroman način već tradicionalno odužuje za njegov rad.

Svakako treba istaknuti veliki trud organizatora što su ipak uspjeli održati kontinuitet i uz sve epidemijske mjere prizvati ponovo u sjećanje ovoga velikog umjetnika. Osim samog koncerta na kojemu su ove godine nastupili i mladi, a i nešto stariji izvođači koji su predstavili svoj vlastiti repertoar, a i neke od Krešinih pjesama i pjesama repertoara Krešinih The Animatora, održani su i brojni popratni programi, pa su tako uz debatu učenika gimnazije o tematici generacijskog života u u Krešinim pjesmama, održane i radionice kreativnog pisanja i pisanja scenarija na kojima su gostovali ugledni redatelji Ivan Salaj, Zvonimir Rumboldt i scenarist Davorin Šišmanović. Uz to u sklopu memorijala otvorena je i izložba Anima Pop.

Sve je naravno kulminiralo koncertom bendova u Centru mladih na kojemu ne želimo nikoga posebno izdvojiti jer su svi stvarno bili više nego dobri, pogotovo su nas oduševili najmlađi izvođači, a između glazbenih nastupa čitane su Krešine pjesme i priče.

I eto, na kraju i ove godine možemo biti sretni da je Memorijal Krešo Blažević, koji se inače uvijek održava negdje početkom proljeća, ipak održan, možemo reći u ovim teškim uvjetima, i da je naš Krešo koji cijelu godinu “sjedi u sjeni“ ipak izvučen iz te sjene. Njegov rad i njegove pjesme, priče i knjige ponovo oduševljavaju Brođane.

Mnogobrojni Krešini hitovi postali su već evergreeni i sviraju se u bezbrojnim prilikama, od koncerata po koncertnim dvoranama do svirki mladih po parkovima i nadamo se da će tako biti i ubuduće, a svakako se nadamo da će se ova hvalevrijedna manifestacija nastaviti i u narednim godinama jer ovaj umjetnik to svakako zaslužuje.

Foto: Mario Jurković, AB, Marina Gojković

Naslovna fotografija: privatna arhiva obitelji Blažević