Zadužbina Milana Mladenovića najavila tužbu zbog zlouporabe imena EKV
1. listopada 2020.
Music Box (10966 Članci)
Podijeli

Zadužbina Milana Mladenovića najavila tužbu zbog zlouporabe imena EKV

“Zadužbina Milana Mladenovića ograđuje se od natječaja “EKV: Tvoja pesma” koji u ime grupe EKV/Ekatarina Velika i Milana Mladenovića raspisuju kompanije Mascom i Tin Drum Music.”, stoji na početku priopćenja Zadužbine.

“Kao jedini legalni i pravni nasljednik ostavštine Milana Mladenovića, Zadužbina Milana Mladenovića zaštitila je žigove EKV i Ekatarina Velika u Zavodu za intelektualnu svojinu. S tim u vezi, Zadužbina je jedina institucija koja ima prava koristiti nazive i žigove EKV ili Ekatarina Velika prilikom organizacije događaja iz ovlasti kulture, natjecanja, natječaja i dodjela nagrada na kojima se službeno koristi Milanovo ime i ime grupe. Zbog sve češćeg korištenja Milanovog imena i naziva EKV u razne svrhe i od raznih organizatora, Zadužbina je zatražila sudsku zaštitu pred nadležnim sudovima od svih koji neovlašteno koriste i ime grupe i Milanovo ime. Svim raspoloživim pravnim i sudskim sredstvima će se usprotiviti svakome tko ih i u budućnosti bude zloupotrebljavao. Iskreno nam je žao što se mladi umjetnici, kojima svakako treba podrška u razvoju karijere, dovode u zabludu natječajima koji zloupotrebljavaju lik i djelo Milana Mladenovića. Jesmo za to da se natječaji raspisuju i jesmo za to da se pomogne glazbenicima i umjetnicima. Ali nikada nećemo biti za zloupotrebu nasljeđa Milana Mladenovića, njegovog umjetničkog i intelektualnog integriteta. Kao Zadužbina koja je fokusirana na očuvanje nasljeđa, a u skladu s pravima i obavezama koji su nam dani, iskoristit ćemo sva pravna sredstva da spriječimo neovlaštenu komercijalizaciju pojedinaca na račun Milana Mladenovića”, napominju iz Zadužbine i ističu kako je u pitanju nevladina neprofitna organizacija osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka, Danica Mladenović:

“Zadužbina djeluje u cilju da očuva umjetničku, autorsku i osobnu ostavštinu Milana Mladenovića. Cilj Zadužbine je i poticanje umjetničkog stvaralaštva kroz nagradu koja nosi njegovo ime i koja se, počevši od 2019. godine, dodjeljuje na dan Milanovog rođenja, 21. rujna, i to za glazbeno djelo od izuzetne umjetničke vrijednosti. Nagrada se sastoji od povelje i novčanog iznosa od 2.000 eura. Nagrada je 2019. godine dodijeljena pjesmi ,,D.E.P.R.A.” grupe Artan Lili, a 2020. pjesmi ,,Daj mi sve” grupe d r a m.”

Foto: Goranka Matić/Zadužbina Milana Mladenovića