Upoznajte kolektiv Chant Electronique koji čine glazbenici iz pet država, uključujući i Hrvatsku
9. listopada 2020.
Music Box (8104 Članci)
Podijeli

Upoznajte kolektiv Chant Electronique koji čine glazbenici iz pet država, uključujući i Hrvatsku

“Kamen gori” je prvi singl s nadolazećeg albuma kolektiva Chant Electronique pod imenom “Chant Electronique vol. 1”. Album će biti dostupan na svim većim digitalnim platformama od 6. studenog 2020.

Chant Electronique je kolektiv producenata/ica i pjevača/ica koji dolaze iz pet različitih država sa dva kontinenta, sa zajedničkim interesom za istraživanje potencijala tradicijske glazbe i elektronike. Od prvog susreta 2019. godine u Portugalu aktivno surađuju u izgradnji novog glazbenog izričaja, nadilazeći granice vlastitog kulturnog nasljeđa. Njihov nadolazeći album prvijenac, “Chant Electronique vol. 1”, povezuje vokalne tradicije Argentine, Portugala, Hrvatske i Bosne i Hercegovine te glazbenu produkciju koju potpisuju francuski, irski i hrvatski producenti. Projekt kojem su svojim talentima doprinijeli cijenjeni glazbenici hrvatske alternativne scene, Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić, može se opisati kao kontemplacija starih tradicija polifonije povezana sa modernom elektronskom glazbom u neočekivano iskustvo koje će oduševiti svakog audiofila. Album će biti dostupan na svim većim digitalnim platformama od 6. studenog 2020.

“Krenuli smo na ovo intenzivno putovanje istraživanja višeglasnih pjesama! I u doslovnom i u figurativnom smislu riječi. Željeli smo čuti što će se dogoditi kada se stare tradicije pjevanja susretnu sa sintesajzerima, ritam mašinama i računalno generiranim zvukom. Ove pjesme su toliko robusne da stoljećima opstaju. One su poput planina, i poput planina ih strašno volimo i poštujemo. Željeli smo saznati kako će im pristajati elektronski kontekst. Bilo nam je silno zabavno istraživati i oduševljeni smo što, baš kao i planine, pjesme i dalje odolijevaju.”

“Kamen gori” je prvi singl s nadolazećeg albuma. Aranžman potpisuju Dunja Bahtijarević i Nenad Kovačić, a pjesma je daleko starija i uzeta je iz bosanskohercegovačke tradicije sevdalinki. Prožimanjem bogatog glazbenog nasljeđa i moderne elektroničke glazbe udahnuli su novi život tradiciji južnoslavenskih krajeva. Pjesma slušatelja vodi tankom linijom između onoga što jesmo sada i što se, dok zamišljamo ‘bolje sutra’, nadamo da ćemo postati.

“Kamen gori, biser odgovara. Pjesma o prestanku ljubavi, o gubitku kontrole, o (ne)mogućnosti transformacije. Kamen je nepromjenjiv, a vatra sila koja izaziva promjenu. Biser je, barem poslovično, savršen rezultat transformacije zrna pijeska. Pjesma govori o napuštenoj ženi koja zamišlja buduću sebe, snažnu i ponosnu. Zamišlja trenutak kada će krenuti dalje. Ali njezina tvrdnja da će to vrijeme doći zapravo nije ništa više nego nada. Što se događa nakon ljubavi? Kako nas mijenja njezin kraj? Slamamo li se, ili zacjeljujemo? Približavamo li se sebi, ili se od sebe udaljavamo?”- Dunja Bahtijarević