FOTOGALERIJA: Jazz.hr/jesen proslavio 30. rođendan uz hvaljena imena domaće i strane jazz scene
18. listopada 2020.
Music Box (7444 Članci)
Podijeli

FOTOGALERIJA: Jazz.hr/jesen proslavio 30. rođendan uz hvaljena imena domaće i strane jazz scene

Zagrebačka Muzička akademija i dvorana “Blagoje Bersa” bili su dom festivala  Jazz.hr/jesen protekla četiri dana.

Festival koji se prvi put publici predstavio prije 30 godina u posebnim je uvjetima proslavio ovaj veliki jubilej uz sjajna imena domaće i strane jazz scene. Vladimir Babin, Elvis Penava trio, The Cool Jazz Duo i David Gazarov otvorili su festival 14. listopada koncertom pod nazivom “MUZA prof. Jazz”. Uz ovacije publike predstavili su svoja djela i standarde kojima su dali odličan uvod u ostatak festivala koji slavi jazz.

Foto: Matej Grgić

Trio Jazz Continuo, koji čine vibrafonist Vid Jamnik, gitarist Primož Grašič i basist Mario Mavrin, 15. listopada je izveo djela velikog Boška Petrovića te standarde koje je on volio. Glazba kojom je Boško Petrović desetljećima šarmirao publiku i dalje živi zahvaljujući njegovim prijateljima, ali i učeniku Vidu Jamniku s kojim je Boško dugo godina radio. Koncert je imao izravan prijenos u programu HTV-a 3, a sudeći prema komentarima i reakcijama publike, Jazz Continuo je zaista na poseban način odao čast jednom od najvećih glazbenika ovih prostora.

Foto: Matej Grgić

Filip Novosel i Tihomir Hojsak na festival su stigli u društvu bubnjara Žana Tetičkoviča, a nastupali su trećeg dana, 16. listopada. Tamburaš Filip Novosel i kontrabasist Tihomir Hojsak započeli su svoj put 2016. kao Bow vs. Plectrum, a na samome su koncertu izveli skladbe s početka svoje karijere, ali i nove skladbe koje će biti dostupne na njihovu sljedećem albumu. Neobičnim instrumentarijem oduševili su publiku te su još jednom dokazali da su zaista jedinstveni spoj, kojem je Žan Tetičkovič dao poseban ugođaj svirkom na bubnjevima.

Foto: Matej Grgić

Kantautorica Lucy Woodward zatvorila je slavljeničko izdanje festivala Jazz.hr/jesen. Izvrsna vokalistica publici je predstavila presjek svojih hitova, ali i obrade legendarnih pjesama poput onih Peggy Lee i Lucinde Williams. Woodward je prvi put posjetila Zagreb, a skupa s bendom izvela je odličan koncert koji nikoga nije ostavio ravnodušnim.

Foto: Matej Grgić

Festival Jazz.hr/jesen pratile su i glazbene radionice u dvorani HDS-a, a održali su ih Saša Nestorović, Veljko Glodić i David Gazarov. Osim koncerata i radionica, festival je pratila i izložba fotografija “Portreti jazz glazbenika” autora Davora Hrvoja, umjetničkog direktora festivala Jazz.hr i glazbenog novinara, koja se mogla pogledati u knjižnici “Bogdana Ogrizovića”. Festival je odao i priznanje Ladislavu Fidriju u povodu njegova 80. rođendana, a plaketu za doprinos hrvatskoj glazbi koju je dobio od HDS-a prvoga dana festivala u njegovo je ime preuzeo njegov sin.

Foto: Matej Grgić

Organizator festivala Jazz.hr je Hrvatsko društvo skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.