Tamara Obrovac Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a objavili album “Villa Idola”
28. studenoga 2020.
Music Box (10880 Članci)
Podijeli

Tamara Obrovac Transhistria Ensemble i Jazz orkestar HRT-a objavili album “Villa Idola”

Kraj godine donosi posebnu glazbenu poslasticu. U suradnji s Jazz orkestrom HRT-a Tamara Obrovac Transhistria Ensemble predstavljaju album “Villa Idola”.

“Bilo mi je jako drago kad sam dobila poziv za suradnju s Jazz orkestrom HRT-a od strane ondašnjeg dirigenta Andreasa Marinella, tim više što je orkestar sastavljen od sjajnih glazbenika, mnogih i mlađe generacije, od kojih su neki i jako dobri aranžeri” – rekla je Tamara Obrovac te otkrila kako su došli do repertoara:

“Najveći izazov ove suradnje bio je spajanje slobodnih i fiksnih formi s obzirom na to da je orkestru imanentno sviranje uglavnom raspisanih linija, dok Transhistria ensemble svira najvećim dijelom potpuno otvoreno. To je i bila glavna tema razgovora kada smo birali repertoar koji se sastoji od mojih skladbi s različitih CD-a, za koje smo zajednički zaključili da su najprimjerenije suradnji. Stoga smo na ovom CD-u nastojali spojiti dva zvuka, dva načina sviranja dvaju glazbenih sastava kako na glazbenoj, aranžmanskoj  tako i na produkcijskoj razini, tako da oba ansambla budu ravnopravno zastupljena i da se uzajamno nadopunjuju u izričaju. Vjerujem da smo zahvaljujući sjajnim aranžmanima Luke Žužića, Andreasa Marinella, Joe-a Kaplowitza i Zorana Majstorovića i odličnom izvedbom oba ansambla  to i uspjeli.”

Suradnja Jazz orkestra HRT-a i Tamare Obrovac dogodila se na poziv tadašnjeg dirigenta Andreasa Marinella koji ne krije zadovoljstvo što je bio dijelom projekta.

“Među dužnostima umjetničkog voditelja JO HRT-a se nalaze i koncepcija i planiranje koncertne sezone orkestra, te eventualna snimanja – naravno s naglaskom na projekte s jačim domaćim udjelom, dakle na kooperacije s hrvatskim izvođačima i autorima. Odabir tih projekata nije uvijek jednostavan; popis mogućih suradnika koji ispune ne samo uvjete podrijetla, nego i kvalitete, nije pretjerano dug. Prema tome, kad sam preuzeo funkciju šefa dirigenta, bio sam odmah iznenađen činjenicom da upravo ona, umjetnica, koja bi mnogima prva pala na pamet kad se govori o domaćim jazz talentima, desetljećima nije uopće bila gošća orkestra, kamoli s autorskim programom. Još više me to čudilo zato što osim neupitne popularnosti u Hrvatskoj i šire – Tamara Obrovac je jedno od vrlo rijetkih hrvatskih imena prepoznata izvan granica Republike, i to na sve četiri strane svijeta – još je manje osporiva kvaliteta njenih kompozicija, izvedba i muzičkih suradnika. Sretan sam što smo kroz ovu suradnju ispravili tu nepravdu, ali i zato što smo orkestar i ja imali priliku raditi s cijelim Transhistria Ensembleom, čiji vrhunski muzičari s očitom lakoćom opet i opet postižu one prividne oprečnosti: razvoj u ravnoteži, individualnost u cjelini, širinu u svakom trenutku. Orkestralnom, njima manje običnom iskustvu pristupili su s velikodušnosti i skromnosti koje su oznake svih majstora svojih zanata. Mogu se samo nadati da će slušatelji iz snimke osjetiti dio sjajne atmosfere, veselja muziciranja i iskrenog truda koji su ispunili naše dane u studiju i na pozornici” – rekao je dirigent Andreas Marinello.

Jednako oduševljenje projektom dijeli i Ivana Kocelj, rukovoditeljica radne jedinice Glazba na HRT-u.

“U pravilu vrijedi „manje je više“, no ponekad se dogodi da ‘više jednostavno – bude više’. Jedinstvena autorska glazba Tamare Obrovac izvorno namijenjena kvintetu glasa, gitare, kontrabasa, harmonike i bubnja ovdje je nadograđena instrumentarijem velikog jazz orkestra, ali orkestra koji istančano i suptilno kroz aranžmane Andreasa Marinella, Luke Žužića, Josepha Kaplowitza i Zorana Majstorovića prepoznaje lice i narav te glazbe, osvjetljava je, produbljuje i čini još neodoljivijom. Fascinantna kreativnost i virtuozitet Tamare Obrovac i Transhistria Ensemblea pronašla je srodnu kreativnost i virtuozitet u svakom pojedinom članu Jazz orkestra HRT-a i urodila albumom na koji ćemo, kad se nakon mnogo godina okrenemo unazad, biti ponosni i zahvalni Tamari što je prihvatila ovaj izazov.”

Album “Villa Idola” digitalno je dostupan već od petka 27. studenog, a u prodaji će biti od 1. prosinca.

Foto: Promo