Hommage Wesu Montgomeryju i Johnu Coltraneu na vrhunskom jazz izdanju sastava ClassiCroatian Quartette + 2
24. prosinca 2020.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Hommage Wesu Montgomeryju i Johnu Coltraneu na vrhunskom jazz izdanju sastava ClassiCroatian Quartette + 2

ClassiCroatian Quartette + 2 ili Klasičnu hrvatsku četvortku+2 čine vrhunski glazbenici koji su odlučili snimiti hommage legendama jazz scene, gitaristu Wesu Montgomeryju i saksofonistu Johnu Coltraneu. 

Na albumu Wes Meets Crane sviraju Saša Nestorović (tenor i sopran saksofon), Hrvoje Galler (klavir), Saša Borovec (kontrabas), Šimun Matišić (bubnjevi), Željko Milić (bas klarinet) i Goran Cetinić Koća (gitara).

“U jazz krugovima postoji vrlo čvrsto uvjerenje da se Wes Montgomery pridružio Coltrane / Dolphy kvintetu u rujnu 1961. godine za vrijeme kalifornijskog dijela priprema za njihovu svjetsku turneju. U međuvremenu su, počevši od 21. prosinca 1961., u Van Gelderovu studiju snimili album ‘Ballads’, gdje su po prvi puta cijeli album snimili isključivo članovi klasičnog kvarteta Johna Coltranea osim izvedbe skladbe ‘It’s Easy to Remember’ u kojoj je sudjelovao Reggie Workman. Dakle, pouzdano se zna da su zajedno svirali dva tjedna na jazz radionici u San Franciscu te nastupili na Monterey jazz festivalu. Godinama su u istim krugovima kružile glasine o nekim Monterey snimkama, gdje je set sadržavao skladbe ‘My Favorite Things’, ‘Naima’ i ‘Impressions’. Postojeći podaci spominju da je Wes nekoliko puta svirao s kvartetom oko 1963. te kako je Coltrane želio da mu se Wes pridruži s Ericom Dolphijem. Vrlo rašireno je, također, mišljenje da Wes nije često nastupao s njima jer je smatrao da nije dovoljno dobar. Coltrane je jednom izjavio da je ponudio Wesu dugoročnu suradnju, ali ovaj nije pristao jer je želio stvarati vlastitu glazbu. Kao potvrdu o suradnji ovih velikana u DownBeatu 1995. objavljen je članak posvećen Wesu u kojemu McCoy Tyner spominje Wesovo sviranje s njima.”piše Silvio Braica u tekstu knjižice izdanja.

Susret i suradnja Wesa Montgomeryja i Johna Coltranea, stoga, u jazz krugovima postaju kultni, a kako bi obilježili to razdoblje jazz povijesti Klasična hrvatska četvorka + 2 snimila je album Wes Meets Crane s 5 izvedbi skladbi Miles Mode, My Favorite Things, Naima, Impressions i Alabama, gdje pokazuju svoju maestralnost izvedbe, ali i virtuoznost, svatko na svojim instrumentima. Album je sniman u velikoj dvorani Glazbene škole “Josip Hatze” u razdoblju od 17. do 19. rujna 2019. godine. Album je snimao, miksao i masterirao Tomislav Unušić, a u koprodukciji sa Silvijom Braicom.

Album Wes Meets Crane možete kupiti po cijeni od 69 kuna.