PRIČA O 4 BISERA NOVOG VALA: Orgazam koji traje četrdeset godina (3/4)
31. siječnja 2021.
Boris Abramović (292 Članci)
Podijeli

PRIČA O 4 BISERA NOVOG VALA: Orgazam koji traje četrdeset godina (3/4)

Električni orgazam je bend koji je prvi od velike beogradske novovalne trojke snimio samostalni album.

Nakon uspjeha Paket aranžmana mnogima je postao jasan potencijal koji stoji nad ovim bendovima, a ponajprije je reagirao Jugoton koji je u svoje dvorište doveo sva tri benda da kod njih snime svoje prvijence. Kod nekih se išlo direktno, a kod recimo Šarla okolnim putem pa su se otkupile snimke koje je bend snimio za PGP RTB. Električni orgazam je prvi došao na red, ponuđeni su im dobri uvjeti, a u liku Ivana Pike Stančića dobili su i odličnog producenta.Naravno, ni ovdje nećemo pisati klasičnu recenziju jer je to već puno puta ispisano, možda samo par zanimljivih podataka.

Električni orgazam nastao je navodno početkom 1980. godine u kafani Mornar nakon koncerta grupe Leb i Sol na kojoj su bili i tadašnji članovi benda Hipnotisano pile, Gile, Ljuba i Jovec, i koji su, priča kaže, eto baš tada odlučili napraviti punk bend. Vjerojatno to i jest istina, ali je vjerojatno da je osnivanju “punk“ benda Električni orgazam kumovao i još jedan koncert koji se u to vrijeme održao u Beogradu, a kojega je pohodila većina kasnijih sudionika beogradskog novog vala. Radi se o koncertu engleskog punk dub benda The Ruts koji je očigledno ostavio poprilično dobar dojam na sve ove buduće novovalce, pa tako i vjerojatno na ovu ekipu.

U ono vrijeme dati bendu ime Orgazam, pa uz to još i Električni bilo je poprilično hrabro, ali eto to im je i prošlo, što svjedoči da je ekipa bila uporna, a isto tako i da zavjesa nije bila baš toliko željezna. I tako dobismo najduži orgazam u povijesti čovječanstva koji traje evo već više od četrdeset godina.

Uglavnom, album prvijenac Električnog orgazma izlazi u prvoj polovici 1981. godine i odmah ostavlja odličan dojam. Ponovo su snimljene dvije stvari koje su se pojavile i na Paket aranžmanu, Krokodili dolaze i Vi, a ostatak albuma je isto tako donio pregršt odličnih momenata. Uz ove dvije već znane pjesme, naslovna Električni orgazam, Konobar, Infekcija, Fleke i pogotovo Nebo danas su već postali klasici, a na albumu se pojavila i na njihov poseban način odsvirana i otpjevana obrada Beatlesa, I’ve Got a Feeling.

Utjecaja na glazbu Električnog orgazma je bilo mnogo, u rasponu od Sex Pistolsa i Stranglersa do Joy Divisiona i Echo & The Bunnymana. U kasnijem radu se to proteglo i na nešto klasičniji rock, Rolling Stonesa, T. Rexa, Bowieja i još koječega, ali na početku su se i oni držali punka, post punka i novog vala.

Tekstualno se tu većinom radilo na prikazivanju stanja i problema oko sebe, od prikazivanja zlatne mladeži na Zlatnom papagaju s Paketa, do hladnog seciranja i distanciranja problema oko sebe i u društvu u Nebu i Vi ili morbidnosti u Flekama.

Album i dan danas zvuči dobro, zvuči svježe, drugačije i posebno. Električni orgazam i dan danas svira kao jedini preostali bend iz prvog ešalona beogradskog novog vala. I kod njih je tijekom vremena dolazilo i do promjena u sastavu, neki su nas nažalost i trajno napustili, ali Gile, Ljuba i ekipa se ne daju, i dalje snimaju dobre albume, i dalje sviraju odlične koncerte na kojima ne propuštaju priliku da zasviraju i pokoju stvar i s ovoga bisera, možda malo prerađenu, usporenu ili ubrzanu, ali dobra pjesma je uvijek dobra pjesma.

Još jednom treba zahvaliti Croatia Recordsu na lijepoj prilici koju nam je dala da si u ovoj obljetničkoj četrdesetoj godišnjici originalnog objavljivanja ovih albuma (Paket aranžman, Šarlo akrobata, Električni orgazam, Haustor) nabavimo neke od svojih najomiljenijih izdanja, ovaj puta na vinilu u boji. Naravno, prvijenac Električnog orgazma objavljen je u žutoj boji kakva su i slova na naslovnici.

Svakako ne propustite ovu priliku, a svakako ne propustite ni priliku pogledati Električni orgazam uživo, naravno ako ikada više bude koncerata. Šalu na stranu, nadamo se da će se situacija vrlo brzo stabilizirati i da ćemo ponovo pohrliti u koncertne dvorane, a do tada slušajte vinile na gramofonima.

Foto: Boris Abramović