NA “PRAGU” EUROPE: Dukla – indie slike Praga
9. veljače 2021.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

NA “PRAGU” EUROPE: Dukla – indie slike Praga

U Pragu živim nešto malo više od tri godine te je ovo grad koji me svojom šarenom kulturom doveo u doticaj s mnogim izvođačima iz različitih jezičnih područja, a koji stvaraju diljem žanrova čijeg postojanja prije nisam bila niti svjesna.

Od ruskih post-punkera do korejskih indie-popera, postoje umjetnici koji su uvelike doprinijeli proširenju mojih glazbenih horizonata. Ipak, retrospektivno gledajući, iako postoji mnogo kvalitetne glazbe s područja bivše Čehoslovačke, samo se jedan sastav iz ovih krajeva Europe na mojim playlistama vrti redovito. Taj se sastav zove Dukla.

Dukla je indie bend relativno male publike, osnovan u Pragu prije nekoliko godina, a koji su svoj prvi EP objavili 2017. Taj se EP zove „Vinohrady“, a ime dijeli s poznatim praškim kvartom u kojemu je bend baziran (na albumu se također nalazi i istoimena pjesma). Tekstovi su tipično mladenački – često frustrirani ljubavnim problemima, ali prošarani prekrasnim slikama Praga i lagano satiričnim referencama iz svakodnevnog života. Tako na albumu postoji i pjesma naziva „U Prioru (Kids)“ koja je naslov dobila po jednoj češkoj robnoj kući, a gdje tekst kaže „pet sam dugih godina stajao u Prioru“.

Ipak, čak i uz nepoznavanje jezika, Dukla nudi zvučno iskustvo prožeto energičnom melankolijom, a koja ima sposobnost slušatelja istovremeno navesti i na ples i na potpunu relaksaciju tijela i uma.

Godine 2018. sastav je 0bjavio album „Život perfektní” (“Život je savršen“). Uz pjesme kao što su „Sestra“ i „Nagano nejsi“, na tom se albumu nalazi i njihov objektivno najveći hit „I. P. Pavlova“, a koji je ime dobio po metro stanici koju spominje. Ovo je pjesma koja u svojoj suštini utjelovljuje sve što Dukla predstavlja – već spomenuti mladenački, romantični osjećaj obavijen jarkim slikama praških ulica koje dolaze do izražaja kroz samu glazbenu atmosferu, a ne nužno tekst. „I. P. Pavlova“ ostaje moj osobni favorit.

Svoj je treći album Dukla objavila prije nekoliko mjeseci, u rujnu 2020. Album nosi ime „Honza“ (Honza je češki ekvivalent hrvatskog imena Ivan). Ovo je njihovo najbolje dosadašnje izdanje, s pjesmama povezanim u cjelinu koja je kohezivnija i čvršćega zvuka od prva dva albuma. Zbog atmosfere u kojoj je stvaran (COVID-19) album je i nešto mračniji. Ipak, od uvodne „Mejdan končí” (“Zabava završava”), preko moćne pjesme „Požár“ pa sve do završne koja dijeli ime s albumom, „Honza“ je skup pjesama odlične glazbene kvalitete, a koji se na vrlo suptilan način uvlači u uho slušatelja te tamo ostaje danima.

Dukla je jedan od onih sastava svjesnih svojih jačih strana i koji ne pokušavaju stvoriti glazbu koja će isključivo udovoljiti ukusu publike. Oni istinski vole što rade. Oni uvijek ostaju iskreni svojoj viziji, kulturi i jeziku. U toj iskrenosti pak postoji magija koja probija barijere tekstualnog značenja i postaje nešto što dobiva prekrasnu kvalitetu za slušatelje iz svih krajeva svijeta.

Foto: Promo