Zagrebačka filharmonija izvodit će Wagnera i Dvořáka u Tvornici kulture
11. veljače 2021.
Music Box (11095 Članci)
Podijeli

Zagrebačka filharmonija izvodit će Wagnera i Dvořáka u Tvornici kulture

U petak, 12. veljače s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija izvest će Siegfriedovu idilu, Richarda Wagnera i 8. simfoniju u G-duru, op. 88 Antonína Dvořáka.

Izvedbom će ravnati maestro Ivan Repušić, jedan od najznačajnijih i najuspješnijih hrvatskih dirigenata mlađeg naraštaja, šef dirigent Orkestra Münchenskog radija, prvi stalni gost dirigent Njemačke opere u Berlinu i donedavni glavni glazbeni ravnatelj Državne opere Donje Saske u Hannoveru.

Ovotjedni koncert održat će se kao i prošli tjedan u Tvornici kulture, u Šubićevoj ulici 2, a ulaz za publiku je iz ulice Ljudevita Posavskog.

Siegfriedova idila trebala je odraziti Wagnerovo oduševljenje novopečenim brakom, dugo iščekivano rođenje sina Siegfrieda, vječnu ljubav prema Cosimi, kao i rad na operi Siegfried, trećoj u tetralogiji Prstena Nibelunga, kao najvećem umjetničkom pothvatu cjelokupne Wagnerove karijere. Temu je Wagner zapisao dan nakon Fidijeva rođenja; malena ptica počela je pjevati s prvim zrakama sunca, negdje oko četiri izjutra, u vrijeme kada se Siegfried rodio. Prva tema javlja se i u trećem činu Siegfrieda, druga, uvedena u oboi, intimna je uspavanka koju je Wagner zabilježio na Silvestrovo 1868. godine

Želeći skladati drukčiju od svih svojih simfonija, a glazbeni sadržaj oblikovati na novi način, Dvořák se u Osmoj jasno odmaknuo od najvećeg uzora, Johannesa Brahmsa snažno, s druge strane, prisutnog u njegovim prethodnim simfonijama, Šestoj i Sedmoj. Čini se da je u tome i uspio – veliki češki dirigent Rafael Kubelik, uvježbavajući uvodne fanfare finalnoga stavka, poručio je orkestru: “Gospodo, u Češkoj trube nikad ne zovu na bitku – one uvijek pozivaju na ples”.