NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Pointlessimon
1. ožujka 2021.
Ana Lešković (25 Članci)
Podijeli

NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Pointlessimon

Adrenalin, doza negativnosti, mrak. Ovo su termini vezani uz glazbu nove nade koja dolazi iz Kazahstana, čije je ime Pointlessimon.

Pointlessimon je glazbenik jedinstvene vizije, a koji slušateljima nudi svoj vlastiti pogled na svijet zamotan u kompleksne, tamne i eksperimentalne tonove koji su namjerno nasilni, dizajnirani da predstave izazov uvriježenim normama mainstream glazbe. On služi kao autor tekstova, glazbe i aranžmana, ali i kao producent koji svaku svoju pjesmu snima i uređuje sam.

Pointlessimon je trenutno baziran u Pragu i student je treće godine kreativnih medija. Glazbom se počeo baviti kada je imao petnaest te je, inspiriran crtićem „Steven Universe“, uskoro počeo stvarati i svoje vlastite pjesme. Isprva se igrao neobičnim akordima koje bi postepeno otkrivao svirajući ukulele i gitaru, no to je pak preraslo u eksperimentiranje s mnogo kompleksnijim instrumentalima i digitalnim glazbenim softverima.

Nakon što je objavio nekoliko prvih skladbi, 2019. je objavio svoj prvi EP naziva „Dose of Negativity“. EP se sastoji od četiri pjesme – „Misery“, „World is Cold“, „Incompatible“ i „Devil“. Kako im i sama imena sugeriraju, ovo su mračne pjesme koje, prema riječima samog autora, reflektiraju njegovo tadašnje stanje uma – ono puno zbunjenosti, nasilne melankolije, osjećaja nepripadanja. Njihova jedinstvenost leži u činjenici da ih je teško svrstati iti u jedan već postojeći žanr. Baš naprotiv, Pointlessimon s namjerom disekcira vlastite glazbene utjecaje, a koji se kreću od indie rocka do alternativnog hip hopa, i stvara pjesme koje postaju svoj vlastiti svijet. Svijet je to koji nije pristupačan svima, a s druge strane savršen za one koji u njemu mogu naći i ostaviti neki dio sebe.

EP je bio popraćen dodatnim singlom naziva „Adrenaline“ koji predstavlja nastavak i proširenje toga istog mračnog stanja uma. Ovo je pjesma koja je moj osobni favorit te koja je i lakše slušljiva i više pristupačna u svojoj atmosferi i zvuku. Posljednji je svoj singl Pointlessimon objavio 2020. godine. Pjesma je to naziva „Big Escape“, a koja je svojevrsno proširenje zvuka, nešto više eksperimentalna, kolaž efekata koji stvaraju atmosferu dosljednu njenu naslovu.

Ipak, priča ovog glazbenika tu ne staje. Pointlessimon trenutno priprema novi EP, a koji bi trebao biti objavio ovoga tjedna. Ovo će biti skup sedam pjesama koje autor priprema i dorađuje već dosta dugo. Rezultat je pak rad koji je nova razina njegove vlastite kreativnosti i ulazak u novo poglavlje stvaralaštva te potvrda neiscrpne inspiracije ovog mladog glazbenika. Album će biti dostupan na svim većim platformama (Spotify, Soundcloud, Youtube).