Replika kutije originalne kvadrofonične vrpce albuma “The Dark Side of the Moon” Pink Floyda objavljena u limitiranoj nakladi
4. ožujka 2021.
Music Box (10743 Članci)
Podijeli

Replika kutije originalne kvadrofonične vrpce albuma “The Dark Side of the Moon” Pink Floyda objavljena u limitiranoj nakladi

Nakon što smo album “The Dark Side of the Moon” mogli vidjeti u raznim formatima, oblicima i audio remasteru, sada je album dostupan i putem replike kutije originalne vrpce, odnosno tzv. EMI-jevog Tape Boxa putem kojeg možemo po prvi put vidjeti, ali ne i čuti, kako je izgledalo pakiranje diskretnog kvadrofoničnog mastera koji se dugo i duboko čuvao u arhivi EMI-ja.

Naime, ovdje nije u pitanju vrpca na kojoj se nalazi remaster albuma, ovdje je u pitanju samo replika prednje i zadnje strane kutije magnetske vrpce i to samo A strane albuma.

Snimanje albuma započelo je u svibnju 1972. u studiju 2 EMI-ja koristeći kultnu EMI TG12345 MK IV konzolu. Abbey Road trebao je postati dom Pink Floyda na 38 dana tijekom razdoblja od sedam mjeseci, jer su krenuli u stvaranje onoga što bi, za mnoge, bilo njihovo definirajuće djelo. Ovaj objavljeni box prikazuje prvu stranu albuma koji je snimljen u Studijima 2 i 3 u Abbey Roadu, a Alan Parsons i Peter James istaknuti su kao inženjeri projekta. “The Dark Side of the Moon” objavljen je 1. ožujka 1973. godine, i premda nikada nije završio na britanskom broju 1, postao je drugi najprodavaniji album svih vremena. Ovaj višeslojni album sa svojom svjetlošću i hladom te žanrom koji je nemoguće definirati, brzo je našao put da postane autentičan, složeni i duboko osoban album poznat obožavateljima širom svijeta.

Vrpcu koja se nalazila u ovoj kutiji proizvela je isključivo tvrtka EMI. Između sredine 50-ih i 1981. EMI je proizvodio unaprijed snimljene magnetske vrpce u mnogim formatima, uključujući tip H60 i tip H65. Krajem 60-ih EMI je redizajnirao i EMITAPE kutije i kolute. Nove kutije bile su akva plave boje s “atomskom” slikom koja se sastojala od tri superponirane slike koluta vrpce, što je naslovnica koju vidite u ovom foliju. Mnoge od ovih kutija s vrpcama, uključujući “The Dark Side of the Moon”, sada su pohranjene u arhivi EMI-ja u Hayesu u Londonu. Arhiva sadrži artefakte, uključujući rijetke i nečuvene snimke iz prvih godina glazbene industrije, zajedno s fotografijama, pismima, dnevnicima, prodajnim katalozima i evidencijama tvrtke EMI.

Ovo je ekskluzivna suradnja između Pink Floyda i Abbey Road Studios. Svaka ručno izrađena folija numerirana je i uključuje crnu mapu s kutijom od 500 g / m2 (37 cm x 37 cm) koja sadrži dvije replike lito printa (30 cm x 30 cm), ponovno stvorena u točnim dimenzijama prirodne veličine i podstavljena prozirnim držačima. Uz to, uključuje letak s osvrtom na snimku albuma i potvrdu o autentičnosti.

Ako ste toliki obožavatelj Pink Floyda da kupite kutiju u kojoj se nalazila A strana kvadrofonične master vrpce onda ćete posegnuti za ovim proizvodom koji će vas koštati samo 200 britanskih funti. Naklada je limitirana na 250 primjeraka.