Moraines, jedan od eklektičnijih hrvatskih underground bendova, objavili singlicu nastalu u suradnji sa svjetski poznatim Michaelom Pattersonom
19. ožujka 2021.
Music Box (10919 Članci)
Podijeli

Moraines, jedan od eklektičnijih hrvatskih underground bendova, objavili singlicu nastalu u suradnji sa svjetski poznatim Michaelom Pattersonom

Instrumentalna progresivna rock četvorka Moraines objavila je moćni dupli singl “The Brute / Human, Titan”, napravljen u suradnji s Michaelom Pattersonom, suradnikom glazbenih divova kao što su Nine Inch Nails, Beck i Notorious B.I.G.

Često hvaljeni kao jedan od eklektičnijih i raznovrsnijih bendova proizašlih iz zagrebačke underground scene, Moraines su svoj status zacementirali debitantskim EP-jem iz 2008. Godinama radeći na skladanju i bruseći produkciju deset pjesama okupljenih u nadolazeći album prvijenac imena „Future Histories“, bend objavljuje singl ploču kojom kroz dva naslova „The Brute“ i „Human, Titan“ konačno i diskografski predstavlja „nove Morainese“ široj publici.

Materijal je miksao Michael Patterson, mix majstor iz Los Angelesa, u čiji se prebogati životopis ubraja rad s imenima kao što su Nine Inch Nails, Puscifer, Notorious B.I.G., Black Rebel Motorcycle Club. Potpisuje i kompletan mix albuma “Midnight Vultures” legendarnog Becka, nominiranog za Grammya za album godine. Sam Patterson za nove Morainese kaže: “The Brute me vodi na moćno putovanje svaki put kada ga čujem. Bend je čvrst u svom zvuku, a imaju groove koji mi je nedostajao čuti u glazbi. Mogao bih ovo slušati iznova. To je znak da je nešto odlično.”

Za snimanje je bio zadužen Tomislav Franjo Šušak, osim bubnjeva koje je snimao Mark Mrakovčić, a editirao Jon Tidey. Materijal je u New Yorku masterirao Vlado Meller, dvostruki dobitnik Grammya. Matrice za vinilno izdanje dodatno je rezao Scott Hull (Masterdisk), dok žanrovski atipičan omot singlice potpisuje Atelier Ivorin.

Zahvaljujući različitim glazbenim utjecajima i zaleđu članova, kao i širenju unutar raznih žanrova kroz godine, trenutni glazbeni pristup benda izbjegava jednostavnu žanrovsku odrednicu, no u njemu bi podjednako za sebe nešto mogli pronaći ljubitelji math, prog i post-rocka, heavy metala ili post-hardcorea u svim svojim varijacijama kroz posljednje dvije dekade. Zvukom danas to zahvaća široku paletu od Deftones i Russian Circles, preko The Dillinger Escape Plan, pa do kultnih Neurosis.

Članovi benda su Mario Mlakar (bubanj), Goran Rusmir (bas gitara), Domagoj Šekelja i Petar Pečur (gitare). Moraines su osnovani 2007., a predstavljaju se godinu kasnije EP-om „The Perfect Pantheon of Absence“ nastalim pod utjecajem tada aktualnog vala stoner rocka i posebice post-metal bendova, što ga čini i prvim materijalom tog žanra u Hrvatskoj. Od zvučnijih stranih imena s kojima je bend svirao kroz godine valja istaknuti The Ocean, Celeste, Aussitôt Mort, Heaven In Her Arms, Meniscus i Syndrome.

Nakon desetljeća dugog skupljanja staža na domaćoj underground sceni, Moraines su na krilima fantastičnog dvostrukog singla spremni zakoračiti i daleko van granica naše scene.

Osim digitalno, dvostruki singl “The Brute” / “Human, Titan” će uskoro biti dostupno i kao limitirano 7″ izdanje u svim boljim prodavaonicama glazbe.