NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Blazh
25. ožujka 2021.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Blazh

Jedna sam od onih koji preferiraju glazbu koju većina naziva depresivnom ili mračnom. Postoji nagon koji me uvijek odvuče ka slušanju tamnijih tonova i teške atmosfere post-punka i darkwavea. Tako obožavam Joy Division, Bauhaus, Sisters of Mercy te njihove neengleske ekvivalente (npr. Morbide i Mnoći).

Ipak, ne postoji nacija koja se svojim glazbenim mrakom može mjeriti s državama bivšeg Sovjetskog Saveza. Tu predstoje sadašnje skupine kao što su Molchat Doma i Ploho te legendarne grupe kao što su Kino (Кино) i Akvarium (Аквариум). Današnja je istočnoslavenska scena prepuna mladih glazbenika koji svoj mrak prenose u glazbu dovoljno snažnu da probudi i one najskrivenije emocije u slušatelju – bez obzira na (ne)poznavanje jezika. Jedan je od tih glazbenika BLAZH, umjetnik koji dolazi iz Sankt Peterburga.

BLAZH se, kao i većina ostalih manjih umjetnika koje slušam, pojavio u mojoj “Youtube recommended” sekciji. Kao veliki fan ruske post-punk scene, na klik me privukao ćirilični naziv te omot na kojemu se nalazi slika neke tmurne, komunističke zgrade. Već mi je uvodna, minimalistička bass dionica popraćena jednostavnom klavijaturom potvrdila da nisam pogriješila. Naime, radi se o pjesmi “Трюмы кораблей” (“Skladišta brodova”). Ovo je pjesma očito snimljena u kućnom studiju, od strane samoga umjetnika, vrlo jednostavna u svojoj kompoziciji, a opet efektna u svojoj emociji.

Tako BLAZH pjeva o samoizabranoj izolaciji, o sakrivanju od vanjskoga života koje naziva “sranjem”, o zatvorenoj egzistenciji koju uspoređuje sa štakorima koji žive u brodskim spremištima i sakrivaju se od svijetla. Ipak, poznavanje teksta ne igra preveliku ulogu. Sama atmosfera glazbe, puna šaputanja i lo-fi instrumentala, uspješno dočarava ono što je sama srž pjesme – zatvorenost.

“Трюмы кораблей” (“Skladišta brodova”) jedna je od tek dvije pjesme koje je ovaj umjetnik dosad izdao. Druga se pjesma naziva “Ты прости” (“Oprosti”). Ovo je dinamičnija pjesma, punkerska i bijesna te dobar indikator kako se BLAZH ne drži isključivo jednoga stila. Ipak, mračna je atmosfera prožeta kroz obje.

BLAZH je nedavno najavio skoro izdavanje svoga prvog albuma. Kako je, na žalost, on još nepoznat široj publici, o njemu ne postoji previše informacija. No informacije ponekada nisu niti potrebne. Dovoljna je glazba. Uvjerena sam da svatko tko voli mračniju glazbu neće požaliti što je svoju tišinu popunio pjesmama ovog mladog umjetnika.