RECENZIJA: Mimi Mercedez: “2020 EP” – ozbiljnija i proračunatija strana popularne reperice
14. travnja 2021.
Vida Volarić (3 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Mimi Mercedez: “2020 EP” – ozbiljnija i proračunatija strana popularne reperice

Mimi Mercedez ranije je ove godine izbacila novi EP “2020” kojim je napravila obrat od dosadašnjeg repertoara.

Reperica (i treperica) Mimi Mercedez jedna je od vodećih ženskih sila na regionalnoj hip hop sceni, smjelo izbacujući singl za singlom i jednu suradnju zanimljiviju od druge. Upravo zato okrećemo glavu za “2020” koji naočigled po prvi put pokazuje ozbiljniju i proračunatiju stranu Mimi.

Cijeli EP je koncipiran tako da se namjerno pjesme slušaju u predodređenom redoslijedu kako bi mogli pratiti priču koju Mimi plete. Kao što je rekla i sama, istoimena pjesma kojom otvara EP napisana je još daleke 2019. godine koja već sada djeluje kao da pripada nekom prošlom životu. “2020” jakim udarcem otvara EP i Mimi nam odmah daje do znanja kako je došlo vrijeme da ”iskulira”. Vrijeme da stane na loptu i uživa, samo ona i muzika. Najironičnije je što smo Mimino proročanstvo svi proživjeli možda i preintenzivno. Pjesma koja je osmišljena kao motivacija prvo Mimi samoj, a onda i svakoj curi, ženi i bilo kome tko se u njoj prepoznaje, ubrzo nakon što je napisana poprima jednu mračniju notu.

“Brate” kao drugi singl postavlja se licem u lice s “2020” i na jedan sirovo iskren način kaže, slušaj, svi smo u istom problemu trenutno. Svi smo se istrošili, svi smo htjeli odmor, sad smo ga svi i dobili i možemo se okrenuti jedan drugome u pomoć jer se znamo boriti skupa. Čak i ako se ne borimo skupa, bitka nam je slična. Barem u 2020. Mimi ima neodoljivo monoton glas kojim nam upućuje uistinu moćne riječi podrške i uspješno naglašava staloženost svog novog, ozbiljnijeg izdanja.

“Obaveze”, kao što i samo ime pjesme nagovještava, imaju nervozniji beat od prijašnje dvije. Ovo se vrlo lijepo uklapa s dva faktora; “Obaveze” označava sredinu, to jest, vrhunac EP-ja i govori o tom dugo iščekivanom odmoru koji odjednom postaje kontraproduktivan i baca jezivu sjenu na sve pozitivne promjene koje smo se do sada potrudili napraviti. Nakon što cijeli život provedeš u sistemu koji cijeni visoku produktivnost i to usvojiš kao dio sebe, nije lako prihvatiti da je vrijeme stalo i nemaš više ništa za obaviti. Mimi je ovo odlično opisala kazavši ”Nestala sam brzo, kô sa stola meze/Kad sam osetila kol’ko za kontrolom čeznem”. Odmor je gotov, vrijeme je da se krene naprijed bez obzira na nesretne okolnosti.

“Jača nego ikad” ponovno nas vraća na zemlju. Nakon kratke krize prouzrokovane manjkom motivacije, popeli smo se nazad na konja. Mimi u suradnji s Igorom Popovom tu pokazuje neke od najboljih rima na cijelom EP-ju. Pjesma je generalno vrlo čista i jasno prenosi poruku: sam sebi glavni motivator. Bez obzira na padove nekako se uvijek treba osoviti nazad na noge. Pjesma lirično teče vrlo glatko i kao da pomalo svisoka gleda na prikrivenu nervozu zbog nerada u “Obaveze”.

EP završava u suradnji s tam. “Balans” zvuči gotovo kao uspavanka nakon svih drama proživljenih u “2020”. Mimi je napravila puni krug i napokon ostvarila svoje nade s početka EP-ja, bit će mirnija, sama sa svojom glazbom u potrazi za srećom. “Balans” je dosta nagli skok na mnogo romantičniji beat od onih na prve četiri pjesme. Mimi više nije neodoljivo monotona, sada je samo neodoljiva dok slika sliku jednog mirnog stanja uma.

Mimino novo izdanje je vrlo zanimljivo i ugodno iznenađenje. Odmaknuvši se od pomalo industrijaliziranih hitova s puno balkanskog zvuka koje je do sada izbacivala, pokazala je da je stvarno vrlo sposobna i da joj publika ima potencijala rasti u svim smjerovima. Nadamo se da ćemo čuti još toga od ove malo drugačije Mimi.

Foto: Aleksa Miletić

Ocjena
4.2 out of 5

4.2

Vrlo dobro
4.2 out of 5