Marina Diamandis (ex Marina and the Diamonds) u novom singlu prolazi kroz teme od feminizma do okoliša
22. travnja 2021.
Ana Lešković (25 Članci)
Podijeli

Marina Diamandis (ex Marina and the Diamonds) u novom singlu prolazi kroz teme od feminizma do okoliša

Marina Diamandis, kantautorica porijeklom iz Walesa i Grčke, a prije znana kao Marina and the Diamonds, izdala je singl imena „Purge the Poison“. Ovo je drugi singl s albuma „Ancient Dreams in a Modern Land“, koji bi trebao izaći 11.6.

„Purge the Poison“ je socijalno angažirana pjesma koja govori o raznoraznim aktualnim temama – od feminizma do problema s kojima se suočava okoliš. Marina počinje pjesmu tvrdnjom da su sve njene prijateljice vještice koje žive u Hollywoodu i pokušavaju popraviti štetu počinjenu svijetu kroz svoje sestrinstvo. Već je tu osjetan feminizam i ironija u ponovnom davanju pozitivnog značenja riječi „vještica“. Naime, kroz godine su talentirane i samopouzdane žene često zvane vještice od strane industrije ukorijenjene u mizoginiji. Termin pak vuče značenje iz davnih vremena kada su vještice nepravedno optuživane i paljene na lomačama. Samim time riječ „vještica“ često ima negativne konotacije. Marina uzima tu riječ i pretvara ju u nešto puno magije i snage.

Pjesma se tada okreće temi karantene i COVID-a te Marina prestaje pjevati iz vlastite perspektive i počinje pjevati iz perspektive planete Zemlje. „Don’t forget I am your home… You are not my master“ („Nemojte zaboraviti da sam ja vaš dom… Vi niste moj gospodar“). Otvoreno spominje mizoginiju, rasizam i mračne strane kapitalizma te prelazi u refren koji i je baza pjesme.

„Need to purge the poison from my system until human beings listen – tell me, who’d you think you are?“ („Treba pročistiti otrov iz moga sistema sve dok ljudska vrsta ne posluša – recite mi, tko vi mislite da ste?“).

Pjesma se tada vraća u prošlost te spominje 2007. godinu kao vrijeme dominacije ekstremno mršavih djevojaka – trend koji je ostavio negativne posljedice na sliku ljepote u današnjem svijetu – te Britney Spears i njenu odluku da obrije glavu, a koja je tada bila kontroverzna i rezultirala ismijavanjem osobe za koju se danas zna da živi u mentalno teškoj situaciji. Marina spominje i #MeToo pokret i pjeva o novom poretku. Pjesmu privodi kraju stihovima „I just want the world where I can see the feminine, we only make up one quarter of the government.“ („Samo želim svijet u kojem mogu vidjeti ženstvenost, mi sačinjavamo samo četvrtinu vlade“) te ju zatvara ponavljanjem refrena. Glazbeno, „Purge the Poison“ je dinamična pop pjesma čiji je ritam plesan, a melodija lako pamtljiva.

Osobno, ovo je jedna od najboljih pjesama koje sam čula u posljednjih pola godine. Ona je aktualna, lirski bitna, a glazbeno izvrsna. Ovakvih pjesama na svijetu (ili barem u mainstream glazbi) svakako treba više.