NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Donna Blue
5. svibnja 2021.
Ana Lešković (25 Članci)
Podijeli

NA “PRAGU” EUROPE: Izvođači za koje (vjerojatno) ne znate – Donna Blue

Nostalgične indie melodije, atmosfera elegancije staroga Hollywooda, šaptajući vokali i gitarske dionice koje bi uspješno poslužile kao soundtrack za neki Tarantinov film.

Sumarizacija je to zvuka nizozemskog indie pop dua koji nastupa pod imenom Donna Blue. Duo čine Danique van Kesteren i Bart van Dalen, inače par i u privatnome životu, a koji stvara pod utjecajem Yé-yé glazbe šezdesetih, filmografije Davida Lyncha i hollywoodskih romansa.

Kao i većinu ostalih manje poznatih ili potpuno opskurnih glazbenika ovoga tipa, ovaj sam duo otkrila putem socijalnih mreža, u ovom konkretnom slučaju Instagrama. Iako sam velik cinik spram istinske koristi socijalnih mreža, upravo su ovakvi pronalasci dobre glazbe ono što čini sve te gigantske platforme isplativima. Glazba Donne Blue namamila me već prvim tonom prve pjesme koju sam čula. Pjesma se zove „Inbetween“, a najbolje se može opisati kao minimalistička, jednostavna u strukturi i instrumentalima, a opet sjajna u svojoj jednostavnosti. Melodija je prekrasna, isto kao i vokali, a polagana gradnja glasnoće i mračna gitara pridonose napetosti atmosfere. „Inbetween“ je singl s istoimenog EP-ja dua, trećega po redu i objavljenog prošle godine. EP se sastoji od pet pjesama među kojima se najviše ističu već spomenuta istoimena te western stvar imena „Desert Lake“. Iako EP vuče inspiraciju iz rada glazbenika kao što su Roy Orbison ili Nancy Sinatra, mjestimično su prisutni i utjecaji psihodelije. To pak rezultira atmosferom koja je prije svega misteriozna.

Ovome su EP-ju prethodila dva, nazvana jednostavno „Donna Blue EP I“ i „Donna Blue EP II“. Najviše se ističu pjesme „Sunset Blvd“, „Arlene’s“ te „Baby“.

Uistinu, Donna Blue malo-pomalo razvija vrlo unikatan stil, građen na dobroj glazbenoj intuiciji i vjeri u jedinstveno stvaralaštvo. Iako još nisu izdali puni album, njihova su prva tri EP-ja bazirana na estetici koja može biti opisana kao jedna „elegantna pustinja“, korelacija starinskoga i modernoga ili pak tiha, samotna pariška noć. Sudeći prema kvaliteti dosadašnjeg stvaralaštva, od njih se može očekivati puno. Ovo je duo čija je glazba savršena za neki tmurniji dan te koja uspijeva probuditi osjećaje podmukle napetosti i istinske ljepote. Svakako preporučujem.