(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 za Svjetski dan magaraca
8. svibnja 2021.
Music Box (10572 Članci)
Podijeli

(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 za Svjetski dan magaraca

Dobro je biti u okviru nečega, ali još bolje izvan nekoga okvira, stoga naša Irena Grgić odvažila se na zanimljivo putovanje, kroz razne značajne datume u godini i veže ih uz glazbu te ozbiljne i manje ozbiljne teme.

Ovo su Irenine (NE)OBIČNE PLAYLISTE, a svaki puta pratit će ih Spotify playlista tako da na jednom mjestu možete proučiti i uživati u svim neobičnostima ovih možda na prvu ruku običnih pjesama.

Prva (NE)OBIČNA PLAYLISTA vezana je uz današnji dan, Svjetski dan magaraca osmišljen da osvijesti uvjete u kojima ove životinje žive i ponudi pomoć raznim udrugama. Irena, izvoli:

Bez magaraca teško je zamisliti da bi moderni svijet kakav znamo postojao. Zvuči banalno, ali ove su životinje igrale ključnu ulogu u povijesti čovjeka – opskrbljivale su civilizaciju radnom snagom dovoljnom za generiranje bogatstva puno prije uporabe pare, a još više struje. Iz toga razloga, neki se slažu da je magarac bitan za naše društvo koliko i pismo, posuđe ili metalugrija. S druge strane, simbol se magarca obično koristi za lijenost, nezainteresiranost, svojeglavost ili veliki teret na leđima, pa se na njih uvijek pogrdno gleda – nitko ne želi biti magare. No, suprotno stereotipima, magarci uopće nisu lijene životinje, nego tvrdoglave i uporne. Zato bi nova simbolika magarca, ona bez negativnih konotacija, mogla biti upravo oslonac civilizaciji i rušenje stereotipa, predrasuda i ostalih barijera. Tom prigodom donosimo vam popis 10 pjesama koje su se, u svoje vrijeme, bavile tabuima i rušile stereotipe te time gurale kulturu i razvoj civilizacije prema naprijed.

1. Phil Collins – “Another Day In Paradise”

1989. godine je izašla, sljedeće nominirana za Brit Award, a godinu poslije za nagradu GRAMMY u čak 4 kategorije. Collins se u ovoj pjesmi bavi temom općega stigmatiziranog stava prema ljudima koji žive u siromaštvu.

2. Deaf Band DLAN – “Ruke”

Ovaj sastav ruši predrasude o gluhima. Nastao je na inicijativu Gluhih članova Udruge „Kazalište, audiovizualne umjetnosti i kultura Gluhih – DLAN“ u sklopu projekta Pravo na umjetnost u produkciji Centra za kulturu Pučkoga otvorenog učilišta Zagreb. Znamo ih iz emisije Supertalent Hrvatska 2017. godine, ali i po suradnji s Dubiozom koletkiv. Deaf Band DLAN ima svoje pjesme, a bavi se i preradama, od kojih je najpoznatija prerada Rundekovih „Ruku“.

3. The Beat – “Stand Down Margaret”

Britanci k’o Britanci – čak i u ska žanru ima punk stava. Simpatična melodija, ali ne dajte se smesti. Ova se pjesma iz 1983. godine obraća tadašnjoj britanskoj premijerki Thatcher koja i dan danas može uzburkati vode ako se spomene u razgovoru – koliko ima vjernih obožavatelja toliko ima i zakletih protivnika. Thatcher nije bila od pomoći oko prekidanja apartheida niti Falklandskoga rata i to su samo dvije u nizu motivacija začetka ove pjesme. Ako ništa, Britance se barem nikada nije uspjelo utišati u muzici.

4. Childish Gambino – “This Is America”

Na internetu su se nedugo nakon izlaska videospota pojavili brojni eseji s analizom teksta pjesme i spota kadar po kadar. Ovaj je vjerni umjetnički prikaz stanja u Sjedinjenim Američkim Državama tada, ali i danas, prikazao nekoliko tabua i otvorio mnoge teške razgovore.

5. YUNGBLUD – “Psychotic Kids”

„My mom thinks I’m on heroin and my dad just thinks I’m gone“, tema je koja se često vrti u albumima YUNGBLUDa. S dijagnostificiranim ADHD-om u ranoj dobi, Dominic Richard Harrison kroz djetinjstvo je bio viđen kao propali rebel koji klošari i ne zna razmišljati glavom. Iz toga je razloga i započeo s glazbom u nadi da će pronaći ljude kao što je on, a na kraju ga je to dovelo do nove punk ikone i glasa generacije Z. „Mars“, „Anarchist“ i „hope for the underrated youth“ samo su neke od pjesama kao što je ova koja pokušava dočarati starijim generacijama da one mlađe nisu glupe i da ih valja pomnije poslušati što govore.

6. Logic – „1-800-273-8255″ ft. Alessia Cara, Khalid

2017. je godine na dodjeli MTV Music Video Awardsa Logic nastupao s ovom pjesmom u društvu nekoliko mladih koji su preživjeli pokušaj samoubojstva u majicama s brojem linije za prevenciju samoubojstva. Linija je izvijestila da je nakon programa zabilježen porast poziva za 50%. Logic je prije rekao da želi skinuti stigmu s mentalna zdravlja, a ovime je to i sproveo u praksu.

7. Demi Lovato – “Dancing with the Devil”

Demi Lovato postala je glasnogovornica za ovisnike. Iz istoimena smo dokumentarca saznali da je mogla biti jedna od onih tragičnih umjetnika koji su se predozirali te u njemu ruši tabu vraćanja opijatima tijekom trijeznosti. Već su i drugi selebritiji na sličan način prilazili toj temi – Backstreet Boy AJ McLean nazvao se „kroničnim povratnikom“ – ali nitko na ovako velikoj pozornici.

8. Mamie Smith – “Crazy Blues”

1920. je godine Mamie Smith ušla u povijest kao prva afroamerička izvođačica koja je snimila blues vokal – „That Thing Called Love“ i „You Can’t Keep a Good Man Down“. 6 je mjeseci poslije to učinila opet, a ovaj se put izrodio i hit, „Crazy Blues“. Milijun je kopija prodano u manje od godinu dana, prozvana je „kraljicom bluesa“ i došlo je do oštra povećanja u interesu za snimanje afroameričkih vokala koji je upućivao na novo tržište, pa su se i blues izvođačice s već utvrđenom publikom poput Bessie Smith, „carice bluesa“, odlučile na snimanje.

9. Eminem – “The Way I Am”

Tijekom prvih godina probijanja u žanru, Eminem se susretao s mnogim preprekama. Jedna od njih je što radijske stanice nisu htjele puštati njegovu glazbu, a druga što su ga neki htjeli van iz hip hop scene zato što se nije rasno uklapao te bi često o tome i repao. The Beastie Boys su bili prihvaćeni, ali oni ipak nisu bili prijetnja, dok je Eminem konkurirao na vrlo zavidnoj razini. Danas je hip hop rasno šarolik, a možda je i sam Eminem dijelom zaslužan za to.

10. Nirvana – “Polly”

Suprotno uvriježenom mišljenju, Nirvanina pjesma „Rape Me“ nije o silovanju, iako se i tako može protumačiti, nego je metafora za odnos medija prema Kurtu Cobainu. S druge strane, „Polly“ je najmračnija pjesma iz opusa – radi se o stvarnu događaju iz 1987. godine kada je četrnaestogodišnjakinja oteta, mučena i silovana. Iako to nije prosvjedna pjesma, svakako se bavi temom koja je čak i danas do određene mjere tabu i koju će se rijetki usuditi obraditi.

Bonus pjesme:
Stromae – “Tous Les Mêmes”
The Cure – “Boys Don’t Cry”
Sex Pistols – “God Save the Queen”
Edwin Starr – “War”
Bob Dylan – “The Times They Are A-Changin'”

(Ne)Obične playliste na Spotifyju:

Autorica: Irena Grgić