FOTOGALERIJA: AntiValentinovo #6 uz hrpu odlične glazbe održan na zagrebačkom Tuškancu
24. svibnja 2021.
Music Box (10971 Članci)
Podijeli

FOTOGALERIJA: AntiValentinovo #6 uz hrpu odlične glazbe održan na zagrebačkom Tuškancu

Protekli je vikend na krovu garaže Tuškanac održano šesto izdanje AntiValentinova, ove godine iznimno u svibnju, zbog svima znane situacije i zabrane održavanja koncerata koja je sve donedavno bila na snazi.

No ipak, to nije obashrabrilo ni publiku, koja je u ograničenom kapacitetu, oba dana ispunila prostor do zadnjeg, u ovim uvjetima, dostupnog mjesta, odnosno stolice!

AntiValentinovo koje je ove godine nosilo znakoviti slogan ‘Ništa glazba, samo karanje!’ svojim nastupom su otvorili Brain Holidays, sjajni roots reggae bend koji je prošle godine proslavio svoj 20. rođendan, i to na Jamajci gdje su snimili i novi, hvaljeni album “Jamaican Connection”. Ovo je ujedno bilo i njegovo premijerno predstavljanje uživo pred publikom, a bend je izveo niz pjesama iz svoje dosadašnje karijere. Uživali smo u ‘Kući punoj ritma’, ‘Proljeću’, plovili ‘U oblacima’, vratili se u ‘Stvarnost’ i lagano zaplesali uz ‘Hladan kao led’. Pozitivna i opuštajuća energija, generirana sjajnom svirkom ovog benda vrsnih muzičara, vrlo brzo se raširila i zarazila sve koji su prve večeri pristigli na Tuškanac. Dugo iščekivani nastup Brain Holidays su zatvorili jednom od najboljih (ljetnih) pjesama s aktualnog albuma, ‘Petar Pan’, originalno snimljenoj u suradnji s Jamajčankom moćnog glasa Italee Watson.

“Nastup je bio odličan s obzirom na to da preko godinu dana nismo svirali pred ljudima. Bilo je malo čudno svirati reggae pred publikom koja sjedi, ali bilo kakav koncert nam donosi zadovoljstvo.” – nakon koncerta je rekao prvi čovjek Holidaysa, Marko Gaćina.

Foto: Goran Berović

Na pozornicu su zatim stigli headlineri prve večeri – Psihomodo pop i omiljeni frontman Davor Gobac! Zaredali su se stari hitovi ‘Telegram Sam’, ‘Osjećam se haj’, ‘Frida’, ‘Bejbi’, ‘Bože čuvaj Psihomodo’, ‘Ramona’, a onda su kroz par pjesama protutnjali posljednjim albumom “Digitalno nebo”. Od istoimenog singla koji je digitalizirao nebo iznad Tuškanca, preko jednog od singlova, žestokih boogie dizalica ‘Vamir’ i ‘Brz ko munja’, do legendarne ‘Banane’ čije je zarazne stihove pjevao cijeli Tuškanac. Za sam kraj neuništivi Psihomodo ostavio je ultimativne hitove od ‘Donne’, ‘Pinokia’ i ‘Natrag u garažu’, do ‘Ramone’ i ‘Sexy magazina’, što je na samom bisu publiku diglo na noge, da bi ovacijama ispratili bend na kraju prvog dana AntiValentinova #6.

Oduševljenje prvim nastupom nakon dugo vremena i uvijek novom mladom publikom u prvim redovima, Davor Gobac je izjavio:”To je super, to znači da imamo budućnost. Mi 40 godina sviramo i uvek su nam u prvim redovima bili tinejdžeri. Kaj to nije divno? Ja mislim da baš je. Mame su otraga, u drugom redu. Dobro je bilo, imal’ sam osjećaj da sam malo mirniji neg’ inače, al’ čuj, nismo 100 godina svirali. Osjećaj je odličan. Tremu nisam imal’. Sve se vratilo.”

Foto: Goran Berović

Drugi dan AntiValentinova započeo je nastupom mladih rock snaga, benda Donkey Hot, koji predvodi energični frontmen Vili Gobac. Za Donkey Hot ovaj je nastup bio i svojevrsno “vatreno krštenje” na velikoj pozornici, doduše u epidemiološki kontroliranim uvjetima!

Donkey Hot su se do sada predstavili odlično prihvaćenim prvim singlom ‘Čuzuki’, a ovdje su dobili šansu uživo predstaviti neke od novih pjesama koje spremaju za debi album.

Pjesme s potencijalom budućih singlova kao što su ‘Amerika’, ‘Kineski restorani’, ‘Imam sve’, ‘Rođen’, ‘Kolo’, ‘Nađi posao’ dobile su zeleno svjetlo od rockerske publike AntiValentinova, ali i starijih kolega koji su sa zanimanjem pratili nastup mladih rockera. Donkey Hot svojim su nastupom definitivno potvrdili status jednog od najuzbudljivijih novih bendova na sceni.

Foto: Goran Berović

Nakon odlično zagrijane publike, na scenu su se popeli legendarni riječani, predvodnici festivala AntiValentinovo – Let 3! Kultna glazbena instituacija ima posebnu vezu sa zagrebačkom publikom od svojih prvih nastupa i malo je reći da su tu na domaćem terenu. Čak ni uvjeti u kojima su svirali, valjda po prvi puta u karijeri pred publikom koja sjedi, nisu ih zasmetali, i u sat i pol odradili su ono što najbolje znaju, protutnjali kroz pjesmaricu punu antologijskih rock hitova, dodatno nabrijani činjenicom da im je, kao i ostalim bendovima, ovo bio prvi nastup  nakon dugo vremena!

“Kako ne bi gubili vrijeme na puno pričanja”, rekao je Prlja, “jer dugo se nije sviralo”, zaredali su se evergreeni, između ostalih i ‘Kontinentio’, ‘Alam Iđazi’, ‘Vjeran pas’, ‘Tazi tazi’, ‘999’, ‘Pokvarena žena’, ‘Izađi mala’. Jedan od najemotivnijih trenutaka večeri, i ovoga puta je bio kad je publika (konačno uštimana uz Prljinu pomoć 🙂 preuzela i jednoglasno započela ‘Dijete u vremenu’.

Foto: Goran Berović

Nastavilo se uz ‘Omađijaj me’, ‘Izgubljeni’, ‘Profesor Jaskov’, ‘Ero s onoga svijeta’, ‘Dramu’ i za kraj uvijek omiljenih ‘Riječkih pički’ i ‘Kurcem u čelo’. Uslijedio je ipak i bis koji je publika dočekala na nogama, uz ‘Goluba Dinka’ i ‘Naftu’ koja nas je sve ispratila skupa u toplu proljetnu zagrebačku noć.

Najbolja publika na svijetu koju Antivalentinovo uvijek ima, svojim je dolaskom pokazala i izvođačima i organizatorima da štuje ono što rade i da smo na, makar i ovakav, limitirani početak koncerata, predugo čekali. Obje rasprodane večeri ispunile su sva očekivanja i pokazale da je, nadamo se, pred nama vruća ljetna koncertna sezona.

Nažalost, ograničeni broj ulaznica koje su se mogle pustiti u prodaju bio je premali za sve koji su htjeli doći, ali Psihomodo pop i Let3, uskoro će se ponovo vratiti pred zagrebačku publiku, a u sklopu zajedničke turneje koja će osim Zagreba obići Rijeku, Pulu i Osijek. No, to je već neka nova, druga priča, o kojoj uskoro slijedi više informacija.

Foto: Goran Berović