(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 opjevanih osobnih planina za Međunarodni dan Mount Everesta
29. svibnja 2021.
Music Box (11101 Članci)
Podijeli

(NE)OBIČNE PLAYLISTE: Top 10 opjevanih osobnih planina za Međunarodni dan Mount Everesta

29. je svibnja poseban dan za strastvene penjače – danas je 68. obljetnica prvog uspona na onaj famozni dio azijskog lanca Himalaje, ujedno i najvišu točku zemaljske kontinentalne kore koja je svoje ime po kojemu je danas znamo dobila prije 156 godina.

Od ta dana kada su novozelandski pčelar Edmund Hillary i Nepalac Sherpa Tenzing Norgay učinili svoje sudbonosne korake, 1974. je godina jedina u povijesti u kojoj se nitko nije niti pokušao popeti na vrh, a s obzirom na taj veliki broj pokušaja, Mount Everest skuplja smeće – procjenjuje se da je na planini razbacano više od 50 tona otpada, pa se Everest još naziva i „najprljavijom planinom“.

Iako je stara više od 60 milijuna godina, planina i dalje raste te svake godine dobije nešto više od pola centimetra na duljini. Osim što je najviša točka, Mount Everest je i najviše groblje na Zemlji s dvjestotinjak trupala koje desetljećima leže u mumificiranu izdanju jer ih je vrlo teško i opasno spuštati s planine, a neka su trupla s godinama počela služiti kao orijentiri za penjače. Najstariji su penjači bili 73-godišnja Japanka i 80-godišnji Japanac, a najmlađi 13-godišnja Indijka i mjesec dana mlađi Amerikanac. 3% penjača će na planini i umrijeti, a 100% će ih skinuti od 5 do 10 kila. Od 1979. su se godine – do nedavno ove – 4 Hrvatice i 2 Hrvata uspeli na Mount Everest što Lijepu našu čini jedinom zemljom na planetu iz koje se na njegov najviši vrh popelo više žena nego muškaraca.

Pa ipak, ne trebamo biti profesionalni penjači da bismo znali kako je to nositi se s planinama, penjati se, a možda i dosegnuti vrh. S obzirom na to da je planina go to metafora za životne prepreke i ustrajnost, povodom Međunarodnog dana Mount Everesta donosimo popis 10 primjera u kojima su glazbenici na ovaj ili onaj način opjevali svoje osobne planine.

1. Labrinth – „Mount Everest“

Timothy Lee McKenzie puno je ime britanskog izvođača koji je krajem 2019. godine skladao ovu pjesmu za neke epizode „Euforije“, američke adaptacije izraelske istoimene dramske serije o odrastanju i planinama kojima se tinejdžeri uspinju.

2. FOALS – „Mountain At My Gates“

Nekome možda poznata iz video igrice FIFA 16, ova je britanska indie art math rock pjesma iz 2015. godine drugi singl albuma koji je najviše odjeknuo na američkim glazbenim ljestvicama, četvrtoga studijskog, ujedno i zadnjega u sastavu s basistom Walterom Gerversom.

3. Of Monsters and Men – „Mountain Sound“

Ovaj je singl zajedno s ostala 3 debitanska albuma indie folk rock sastava iz Reykjavika iz 2011. godine zasigurno imao puno veze s njegovom nominacijom za glazbenu nagradu Billboard u kategoriji top rock albuma koliko i s dobivenom nagradom EBBA (European Border Breakers Award).

4. Panic! at the Disco – „High Hopes“

Možda u sebi nema riječ „planina“, ali je jasno da se o njoj radi. Prateći videospot koji je izašao na isti dan kada i pjesma 2018. godine prikazuje jedina člana sastava P!ATD-a kako se penje zgradom koja igra ulogu betonsko-staklene planine.

5. Zhavia Ward – „100 Ways“

Također u sebi nema direktno riječ „planina“, ali Zhavia je tek nedavno potpisala ugovor s izdavačkom kućom i tek je započela svoju glazbenu karijeru, pa joj se svaka od 6 pjesama koje je do sada uglazbila bavi temom proboja i dolaskom na vrh svoje planine. Zhaviju najbolje poznajemo iz suradnje s 1D-ovcem, Zaynom Malikom, iz 2019. godine kada su preradili Disneyev duet „A Whole New World“ za film „Aladin“ u kojemu je Will Smith glumio Duha iz lampe.

6. Marvin Gaye & Tammi Terrell – „Ain’t No Mountain High Enough“

Tko je gledao natjecateljsku emisiju „Hrvatska traži zvijezdu“ možda se i sjeća trenutka s audicije kada je Tony Cetinski naživcirano ustao sa stolca i promrmljao nešto slično sljedećemu: „Ako još jednom čujem o ovoj planini, sam ću se na nju popeti.“ Iako je iz 1967. godine, pjesma se itekako sluša i pjeva još i danas.

7. Bijelo dugme – „Hajdemo u planine“

Kada bismo vas pitali koja pjesma koja sadrži riječ „planina“ prvo pada na pamet, velika je vjerojatnost da bi to bila ova. Pjesma je s osmoga studijskog albuma ovoga sarajevskog rock sastava, ali prvoga s novim pjevačem, Alenom Islamovićem, umjesto Tife.

8. Valentino – „Samo sklopi okice“

Riječi bi sljedeće pjesme, također sarajevska sastava, koje bi pale na pamet zasigurno bile: „Jedan će luđak letjeti kroz planine do tebe.“ Pjesma je iz 1988. godine i tipična je za ovu grupu, a možda ju je najviše i obilježila.

9. Led Zeppelin – „Misty Mountain Hop“

Poznato je da je ovaj londonski hard rock sastav bio veliki obožavatelj engleska pisca J.R.R. Tolkiena i da pjesma s naša popisa nije njegova jedina koja se referira na trilogiju Gospodar prstenova. Sam je njezin naslov naziv mjesta gdje su hobit Bilbo Baggins i patuljci imali okršaj sa zmajem Smaugom, ali tekst se pjesme zapravo bavi događajem iz 1968. godine u londonsku Hyde Parku za vrijeme skupa za legalizaciju marihuane na kojemu je policija obavila nekoliko uhićenja.

10. alt-J – „Hares on the Mountain“

Pjesma je s albuma „Bright: the Album“ koji je poslužio kao soundtrack album za akcijski film iz 2017. godine u kojemu – kao i u „Aladinu“ – također glumi Will Smith. Iako izvorno datira iz 1837. godine, pjesma se redovito uglazbljava svakih nekoliko godina od drugih izvođača različitih žanrova.

Bonus:

  1. Stijene – „Djevojke iz planine“
  2. LSD – „Mountains“ ft. Sia, Diplo, Labrinth
  3. No Doubt – „The Climb“
  4. Bob Dylan – „Thunder on the Mountain“
  5. Don McLean – „Mountains O’Mourne“