RECENZIJA: Marina: “Ancient Dreams in a Modern Land” – svoj na svome
14. lipnja 2021.
Ana Lešković (25 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Marina: “Ancient Dreams in a Modern Land” – svoj na svome

Od mizoginije i otrovnih strana Hollywooda, do ranjivih priča iz privatnoga života, velška kantautorica Marina Diamandis (prije znana kao Marina and the Diamonds) donosi album pun aktualnih tema, ispjevanih na iskren i izravan način.

Nakon alt-pop debija „The Family Jewels“, mainstream spektakla „Electra Heart“, synth-pop osobnog albuma „Froot“ te kolaborativnog „Love + Fear“, Marina svojim 5. albumom uspijeva stvoriti nešto što je najbolje opisano kao zvučna i lirska sumarizacija njenog dosadašnjeg opusa, iako puno osobnija i čvršća te često puna kritike spram glazbene industrije koja je kantautoricu nekoliko puta pokušala lišiti kreativne slobode. „Ancient Dreams in a Modern Land“ album je na kojemu Marina u potpunosti dolazi na svoje.

Iako relativno kratak u trajanju, album ostavlja dojam podijeljenosti u dva dijela. Prvi započinje istoimenom pjesmom – „Ancient Dreams in a Modern Land“, svojevrsnom himnom nekonformizma. Pjesma „Venus Fly Trap“ pjesma je u kojoj je potencijalno i najvidljivija Marinina osobna snaga – rast iz nesigurnosti u kontrolu nad svojim stvaralaštvom i životom. Obje su pjesme dinamične, savršene za ples. „Man’s World“ nešto je mirnija, no jednako moćna stvar koja pjeva o svijetu mizoginije i poziva na promjenu. „Purge the Poison“ najmoćniji je moment albuma – rock himna koja sumarizira gotovo sve što je krivo u današnjem društvu. Album mijenja ton u mirnijoj „Highly Emotional People“, pjesmi koja se čini privatnijom i baziranom na osobnim iskustvima. Ipak, dojam kako je tekst pjesme još jedan osvrt na mizoginiju i duple standarde društva ne može biti ignoriran. „People say men don’t cry. It’s so much easier to just lie.“ („Ljudi kažu da muškarci ne plaču. Puno je lakše samo lagati.“) stih je koji ovu pjesmu pretvara u još jednu društvenu kritiku. „New America“ sumarizira sve što je krivo s Amerikom kao državom.

Posljednje četiri pjesmu predstavljaju drugi dio albuma, onaj osobniji i manje socijalno-angažiran. „Pandora’s Box“ pjeva o problemima u romantičnoj vezi – prevari, nadi, svojevrsnom bijegu. Ovo je prekrasna moderna balada. „I Love You But I Love Me More“ pjesma je čiji naslov sugerira upravo ono o čemu pjesma zapravo i pjeva – „Volim te, ali sebe volim više“. Iako uz puno propitkivanja, Marina odbija isprike i uvjeravanja te odlučuje da samu sebe voli previše kako bi svojoj (očito disfunkcionalnoj) vezi dala još jednu šansu. „Flowers“ je balada koja nastavlja tematiku propale ljubavi, dok je „Goodbye“ pozdrav osobi koja je Marina bila prije te simbolično otvaranje novog poglavlja njenoga života, onog s više snage i sigurnosti.

Iako je prelazak iz vrlo socijalno-angažirane tematike u onu osobnu pomalo nespretan, „Ancient Dreams in a Modern Land“ savršen je izljev emocija i frustracija u društvo, ljubav, pronalazak same sebe. Ovo je skup vrlo iskrenih deset pjesama, jedinstvenih u stilu i zvuku te savršenih u produkciji i aranžmanima. Pjesme su većinski plesni hitovi uvjerljivih melodija, uz nekoliko mirnijih trenutaka. Marinine su jedinstvene vokalne sposobnosti nenadmašive, slično kao i njeno iskreno tekstopisanje. Iako ne u potpunosti savršen, „Ancient Dreams in a Modern Land“ jedan je od najrelevantnijih albuma ove godine, svakako vrijedan pažljivog slušanja i dubinske analize.

Foto: PC Coughs

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5