Omiljeno ljetno kino na šibenskoj Tvrđavi Barone ove godine donosi duplo više filmova
21. lipnja 2021.
Music Box (11094 Članci)
Podijeli

Omiljeno ljetno kino na šibenskoj Tvrđavi Barone ove godine donosi duplo više filmova

Filmske večeri na šibenskoj Tvrđavi Barone nastavljaju se i ovoga ljeta, šestu godinu zaredom.

Popularni program Tvrđave kulture Srijedom po svijetu u novu godinu održavanja ulazi uz značajnu promjenu u obliku sadržajnog proširenja te time i posljedično većeg broja projekcija. Naime, po prvi puta ove godine, program će se osim regularne srijede održavati i subotom zbog čega će ovoga ljeta program prigodno nositi naziv Filmske srijede i subote na Baroneu.

Šibensko filmsko ljeto na vrhu grada obilježit će projekcije dvadesetak pažljivo probranih naslova domaćeeuropske i svjetske nezavisne produkcije od kojih je većina imala hrvatske premijere unutar glavnih igranih i dokumentarnih konkurencija naših najznačajnijih festivala s kojima Tvrđava kulture već godinama programski surađuje poput ZagrebMotovun i Subversive Film FestivalaFestivala mediteranskog filma Split, ali i kina poput zagrebačkog Dokukina KICKino Europa online te putujućim Kinom Mediteran.

Kako bi ostali vjerni dosadašnjem konceptu prikazivanja recentnih filmskih ostvarenja s kojim lokalna filmofilska publika svake godine dobije presjek najvažnijih nezavisnih naslova, srijedom će program i dalje imati fokus na svježim filmskih naslovima, dok će se subotom prikazivati nešto stariji, ali jednako značajni naslovi, uz poseban naglasak na matinejama – filmovima za djecu – kako klasičnim domaćim ostvarenjima, tako i onima recentnije svjetske produkcije.

U filmskim projekcijama na otvorenom u posebnom ambijentu ljetne pozornice Tvrđave Barone, šibenska publika uživat će, kao i proteklih godina, sve do kraja kolovoza, odnosno sredine rujna, ovisno o vremenskim prilikama, i s uobičajenim početkom u 21:30 sati.

PROGRAM ZAPOČINJE 23. LIPNJA

Program počinje ove srijede23. lipnja s nagrađivanim dokumentarcem WHITE RIOT britanske redateljice Rubike Shah, nezaobilaznim vodičem po glazbenom aktivizmu koji nas vraća u vrijeme krajem ’70-ih, u doba kada su punk, reggae i ska glazbenici ustajali protiv rasizma, fašizma i neonacizma. Porast fašističkih i ksenofobnih tendencija uzrokovan političkim uzletom Nacionalne fronte podijelio je tada Ujedinjeno Kraljevstvo i dobio odgovor u formiranju Rock Against Racism (RAR) inicijative, sastavljene od progresivnih glazbenika koji svoje gaže pretvaraju u žarišta otpora. Na platnu Tvrđave Barone film se prikazuje u suradnji s Dokukino KIC.

HRVATSKI KANDIDAT ZA OSCARA

Recentni program nastavlja se u srijedu30. lipnja, sa šibenskom premijerom filma Pirovčanina Dalibora BarićaSLUČAJNA RASKOŠ VODENOG REBUSA. Ovaj enigmatični i kompleksni dugometražni animirani film jedan je od najvećih uspjeha recentne domaće animirane produkcije. Nakon premijere na prestižnom Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju, ovo je ostvarenje krenulo na bogatu festivalsku turneju, a najveće priznanje uslijedilo je kada ga je početkom 2021. Američka akademija, zajedno s još svega 26 naslova, uvrstila u uži izbor za nominaciju za Oscara.

Dalibor Barić, Pirovčanin rođen u Šibeniku, koji danas živi na zagrebačkoj adresi, poznat je po nizu kratkih animiranih i eksperimentalnih filmova, a kao autor spotova surađivao je s glazbenicima poput Ante Perkovića te glazbenim sastavima Pips, Chips & Videoclips, Kensington Lima i dr. Projekcija će biti popraćena gostovanjem redatelja uz razgovor poslije filma.

GOSTOVANJE LANE BARIĆ

Jedan od filmova koji je markirao domaću kinematografiju u protekloj godini, TEREZA37 Danila Šerbedžije, na programu je u srijedu7. srpnja. Ovo ostvarenje o ženi koja, u potrazi za slobodom i zadovoljstvom, preispituje vlastiti život i brak našlo se na ljestvicama najboljih lanjskih ostvarenja iz Hrvatske i šire regije. Film je trijumfirao na lanjskom Pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio šest Zlatnih arena, uključujući i one za najbolji film i režiju. Naslovnu ulogu u ovoj “studiji južnjačkog patrijarhata” (Jurica Pavičić) tumači Lana Barić, ujedno i autorica scenarija, koja će film osobno predstaviti šibenskoj publici.

Iz ovogodišnjeg programa Festivala mediteranskog filma Split u srijedu28. srpnja, očekuje nas šibenska premijera nagrađivanog filma NOĆ KRALJEVA redatelja Philippea Lacôtea iz male zapadnoafričke države, Obale Bjelokosti, koja je s ovim ostvarenjem dobila festivalskog art filmaša ravnopravnog ostalim akterima “world cinema” scene Cannesa i Venecije. Ova dinamična i vizualno impresivna drama, smještena u zatvoru usred šume kojim upravljaju sami zatvorenici, premijerno je prikazana na Toronto Film Festivalu, a inspirirana je redateljevim sjećanjem na notorni zatvor La Maca u kojem je kao dijete posjećivao svoju majku, političku zatvorenicu.

SUBOTE NA BARONEU

Nekoliko filmova za djecu razveselit će najmlađu publiku: dirljiva animirana priča o odrastanju nominirana za Oscara MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA Claudea Barrasa (subota, 26. lipnja), uzbudljivo animirano ostvarenje GORDON I PADDY Linde Hambäck koje detektivsku radnju smješta u šumski svijet (subota, 3. srpnja) te dva domaća igrana klasika, TAJNA STAROG TAVANA Vladimira Tadeja (subota, 10. srpnja) o dvojici dječaka koji se radi jednog neobičnog stroja nađu u uzbudljivoj i opasnoj avanturi, i VLAK U SNIJEGU Mate Relje (subota, 24. srpnja), univerzalna priča o zajedništvu snimljena prema antologijskom romanu Mate Lovraka i uz glazbu Arsena Dedića.

U subotu17. srpnja, očekuje nas projekcija filma IZBAČENI poznatog švedskog novinara i redatelja Fredrika Gerttena koja će biti popraćena razgovorom poslije filma u suradnji s Društvom arhitekata Šibenik (DAŠ).
Švedski redatelj koji se ni inače ne libi od sukoba sa svjetskim megakompanijama (poput proizvođača banana Dole u Bananas!*) sada prati Leilani Farhu, tadašnju posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje, u njezinoj istrazi mutnog svijeta nekretninskih investitora i špekulanata. Zajedno obilaze cijeli svijet, od Velike Britanije, Švedske i Španjolske, do Čilea i Južne Koreje, pokušavajući odgonetnuti zašto gradovi na tako različitim lokacijama imaju gotovo isti problem sa stanovanjem te zašto si više ne možemo priuštiti život u vlastitim gradovima. Nakon što nas film uvede u problem globalne dimenzije stambene krize, o tom fenomenu popričat ćemo s Tamarom Bjažić Klarin, članicom DAŠ-a s Instituta za povijest umjetnosti, uz primjere vezane za lokalnu razinu. Film donosimo u suradnji s Restart Labelom i Dokukinom KIC.

Srpanjski off program svoje finale imat će u subotu31. srpnja uz projekciju palestinskog filma IZVJEŠTAJI O SARI I SAALEMU iz repertoara FMFS-a odnosno Kino Mediterana. Dobitnik nagrade publike na prestižnom Rotterdam Film Festivalu redatelja Muayada Alayana donosi priču o zabranjenoj ljubavi Palestinca i Izraelke koji, iako svjetovima odvojeni, započinju tajnu vezu čije bi otkrivanje moglo razoriti njihove obitelji. Zapleteni u mrežu prijevare uslijed ekstremnog socio-političkog pritiska, Sara i Saleem bivaju uhvaćeni u mašineriju sustava koju ni istina više ne može zaustaviti.

NAJAVA ZA KOLOVOZ

U filmskom kolovozu na Baroneu očekuju nas brojna nagrađivana ostvarenja poput višestruko nagrađivanog filma OTAC Srdana Golubovića u kojem je impresivnu glumačku interpretaciju ostvario Goran Bogdan, nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu. Film donosimo u suradnji s Zagreb Film Festivalom.

Kolovoz će obilježiti i nastavak suradnje sa Subversive Film Festivalom uz dva iznimna ostvarenja iz ovogodišnje igrane i dokumentarne konkurencije – južnokorejskim ŽENA KOJA JE BJEŽALA redatelja Honga Sang-sooa, te novim filmom slavnog austrijsko-francuskog predstavnika dokumentarističko-političkog žanra Huberta Saupera EPICENTAR, koji, zamaskiran kao privilegirani turist, donosi priču o postkolonijalnoj, utopijskoj Kubi.

KAKO DO ULAZNICA?

Ulaz na Filmske srijede i subote na Baroneu slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom. Ulaznica za pojedinu projekciju također se može kupiti na dan prikazivanja od 20:30 sati, na ulazu Tvrđave Barone po cijeni od 20 kuna.