IZVJEŠĆE/FOTO: Superval u Vintageu – dan velikih valova
23. lipnja 2021.
Music Box (10906 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Superval u Vintageu – dan velikih valova

U “Danu velikih valova,” filmu iz 1978., trojica prijatelja u pokušaju obnove nevinog prijateljstva, koje to više nije, odlaze još jednom prosurfati na plažama Malibua, čekajući veliki val, superval kojim će premostiti nekoliko izgubljenih godina i ponovno uspostaviti emocionalne veze neminovno pokidane odrastanjem.

Prošli petak, 18. lipnja smo u Vintage Industrial Baru prisustvovali našem Supervalu, projektu koji okuplja školske bendove i promovira ih na najbolji mogući način. Drugo je ovo izdanje, prvo je bilo 2019. u Tvornici kulture, a prošle godine ga nije bilo zbog pandemijskih okolnosti. Sve je pokrenula učiteljica iz OŠ Grigora Viteza, Ana Bajo, uz pomoć svoje kolegice Antonije Radoš, vjerojatno ni ne sluteći u što će se razviti ova divna priča.

Nastup je započeo u 15 sati s bendom Fire Stars, a završio u 22.15h s The Wet Dogsima. Između njih smjestilo se još 11 bendova: Raspad sistema, Visoki repovi, Flegma, The Seven, Naughty duck, Extroft, Actual Crime, AD HOC, Gradske Bitange, Freaktion i Modum.

Neki od bendova su izvodili obrade, a dosta njih je nastupilo s autorskim stvarima, što nas posebno veseli. Premda bismo mogli izdvojiti neke svoje favorite, to nećemo napraviti, smatramo da je samim tim što su se pojavili i nastupili svi zaslužili maksimalne pohvale i vrijedi ih poslušati, a neke bismo već sad rado vidjeli u samostalnom cjelovečernjem nastupu.

Bila je to večer puna pozitivne energije, ne zna se gdje je je bilo više, na bini gdje su mladi glazbenici doslovno dali sve od sebe kako bi se pokazali u najboljem svjetlu i opravdali svoj nastup ili ispred bine gdje su njihovi prijatelji i kolege glazbenici plesali, pjevali i uživali do samog kraja koncerta.

Gledajući i slušajući ih u jednom trenutku se sve poklopilo i postalo je jasno kako nam svi ti mladi ljudi žele nešto reći, a na nama starijima je da ih čujemo i da im nikad ne oduzimamo pravo da nam govore, pjevaju i viču. Oni su naše ogledalo i ponekad, baš kao u poznatoj bajci, to ogledalo nam govori stvari koje nam nije drago čuti i upravo u tom trenutku se razlikuje roditelj od roditelja, pedagog od pedagoga. I baš tim detaljem, toliko važnim, presudnim, želimo završiti priču oko ovogodišnjeg Supervala.

Učiteljica Ana se nevjerojatnim entuzijazmom dala svoj toj djeci, pokazavši još jednom da kad radite svoj posao sa strašću i ljubavlju rezultat ne može izostati. Ona je otvorila vrata svim tim mladim ljudima, dala im mogućnost predstaviti se i vrisnuti, a oni su proletjeli kroz ta vrata, izbivši ih iz štokova, jasno davši do znanja da su tu i da ih ne smijemo ignorirati.

Bio je to dan 13 velikih valova – Superval je zapljusnuo hrvatsku glazbenu obalu novom nadom.

Piše: Bruno Maglić

Foto: Karlo Špoljar, Dijana Čebulc, Oliver Filipović