RECENZIJA: Adari: “Sretne misli” – idealni zvuci za ugodna topla večernja druženja na otvorenom uz najdražu osobu
29. lipnja 2021.
Zvonko Slišurić (77 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Adari: “Sretne misli” – idealni zvuci za ugodna topla večernja druženja na otvorenom uz najdražu osobu

Nepretenciozni i nježni zvuci ove male skupine nostalgičnih pjesama na upravo objavljenom vinilnom izdanju „Adari – Sretne misli“ izvode glazbenici iz Slavonskog Broda koji tek usput i sa strane prate zbivanja na domaćoj sceni.

Neovisno o njoj, skupila se ekipa sjajnih glazbenika u melodijama iz pera producenta i glazbenika Sandre Bačića, a kojom dominira baršunasti vokal Darije Tamare Rac. Upravo taj vokal bez ikakvog napora prenosi emocije sretnih misli. Retro zvuk u najboljim slikama vraća nas u doba prije sedam desetljeća kada su scenom vladali Ivo Robić, Rajka Valli, Zvonimir Krkljuš, Bruno Petrali i cijeli jedan niz umjetnika u pratnji veličanstvenog plesnog orkestra Radio Zagreba, malih ansambala i velikih dirigenata – Ferda Pomykala, Miljenka Prohaske, Slavka Zlatića…

U mislima neke bolje i romantičnije prošlosti, toliko davne da gotovo pa i nema živih svjedoka, ova skupina iskusnih glazbenika opušteno i ležerno vladaju svakim trenutkom, pa takav pristup ne može ostaviti ravnodušnim niti jednog istinskog  ljubitelja glazbe. Ali, naravno, Daria svojom interpretacijom drži cijeli orkestar važnim dijelom cjelovite priče. Na našoj sceni ovakvog retro zvuka pomalo se drži i Zoran Predin, a sada je dobio izvrsnu partnericu (jer se ne može nikako govoriti o konkurenciji) za prizivanje nostalgične prošlosti prije pojave „urlatora“ i „čupavaca“. Kako bi to lijepo bilo kada bi Daria i Zoran napravili kakvu vokalnu suradnju, jer Daria to zasigurno zaslužuje.

Autor svih pjesama, glazbenik i producent Sandro Bačić „morski vuk“ pravi je zvučni kapetan Slavonskoga Broda. Sam zaljubljenik u zvuke naših predaka, autor je i voditelj radio emisije „Naftalina“ koja upravo njeguje takav stil, pa nije niti čudo što njegovi glazbeni afiniteti pronalaze put u prošlost i izvlači zaboravljene note u sadašnjost. Malo je reći koliko ovakvih autora nedostaje jer, kao što sam spomenuo u slučaju Zorana Predina, prostora na domaćoj (ali i inozemnoj) sceni zasigurno ima. Oni nisu ovdje kako bi se nadmetali jer u ovom slučaju konkurencije nema. Ovo su samo idealni zvuci za ugodna topla večernja druženja na otvorenom uz najdražu osobu. Ili možda uz najdraže zvuke.

“Kao kantautorici puno mi je lakše pjevati nešto svoje, jer točno znam kako što treba zvučati. Ovaj put zadatak je bio malo teži. Iznijeti nešto na način kako to zvuči u tuđoj glavi. Je li zadatak uspješno obavljen? Poslušajte, prosudite i stvorite sami svoje sretne misli.” – osvrće se Daria na promotivnom letku.

Ocjena
4.5 out of 5

4.5

Vrlo dobro
4.5 out of 5