IZVJEŠĆE/FOTO: Električni orgazam i TV Eye protutnjali zagrebačkim Hala parkom
3. srpnja 2021.
Nikola Knežević (2787 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Električni orgazam i TV Eye protutnjali zagrebačkim Hala parkom

Tko bi rekao da će vruća ljetna večer značiti i divlja rock večer u Hala parku u Zagrebu?! 

Svima nam nedostaju koncerti, a dok se neki u ovo ljetno vrijeme okreću laganijim, da ne kažem ambijentalnim zvukovima, ljubitelji rock zvuka, onog novovalnog, ali i onog garažnog, retro ili pak punk zvuka, ovog petka 2. srpnja pohodili su Hala park u Zagrebu. S nestankom zraka sunca i dolaskom noći Halom su protutnjali TV Eye, možda nekome relativno nepoznato ime, ali poznavateljima zagrebačke scene itekako poznato. Na čelu s ekscentričnim, slikovito rečeno hrvatskim Iggyjem Popom, barem po ponašanju i golim torzom na pozornici, Miranom Kurspahićem, poznatim hrvatskim glumcem i kazališnim redateljem, TV Eye su bili najbolji mogući uvod u vruću i žestoku večer. Dok se zrakom širio miris znoja, ali i roštilja, Miran i ekipa su se na pozornici osjećali kao pravi headlineri. U jednom trenutku pridružila se na pozornici i glazbenica Mirna Škrgatić, Miranova djevojka i izvela s njima dvije pjesme. Mislim da je upravo pozornica pravo mjesto za TV Eye, jer slušajući ih studijski nisam stekao pravi dojam o njima dok ih nisam upoznao ispred pozornice. Obratite više pozornost na njih, a ako čujete da će negdje nastupati uživo vjerujte mi na riječ – zabavit ćete se maksimalno i nećete požaliti niti sekunde.

TV Eye (Foto: Nikola Knežević)

Mislim da je ovo bilo odlično nabrijavanje i za Električni orgazam koji nije mogao dočekati povratak na zagrebačku pozornicu nakon Tvornice kulture 2019. godine i globalne pandemije koronavirusa. Njihov prvi koncert u Hrvatskoj nakon uzavrele pandemije izazvao je oduševljenje i publike koja je i više nego dobro popunila prostor Hala parka, što na sjedećim, što na stajaćim pozicijama. Od kultnog “Paket aranžmana”, preko legendarnih albuma “Električni orgazam”, “Lišće prekriva Lisabon” i “Distorzija”, do kasnijeg djela karijere i albuma “Gde smo sad” iz 2018. godine, pioniri novog vala su u skoro dvosatnom nastupu izazvali prave emocije i podsjetili zašto su jedan od najboljih živućih rock priča na području bivše Jugoslavije. Gile i Ljuba su tu od samog početka, ostatak ekipe im se polako pridruživao već sredinom osamdesetih (Švaba i Banana), a od početka 2000-ih u današnju standardnu postavu priključio se i Pače. Iako su se s godinama zvukovno promijenili uvijek su bili zanimljivi uživo, s iskrenim emocijama i ljubavi prema rock and rollu. Tako smo imali prilike čuti sve one hitove koji su stvorili njihov status poput “Nebo”, “Krokodili dolaze”, “Konobar”, “Debela devojka”, “Bejbe ti nisi ti” i “Igra rock and roll cela Jugoslavija”, ali i one nešto manje poznate hitove, ali opet s kultnim statusom među obožavateljima.

Električni orgazam (Foto: Nikola Knežević)

Orgazam je u zagrebačku Halu došao na krilima svojeg 41. rođendana, ali i proslave 40 godina novog vala te reizdanja prvog albuma koji je među ostalim obilježio ovu obljetnicu. Dovoljno razloga da energija na i ispred pozornice ovoga petka bude na visokoj razini, bez obzira na pucanje razglasa na početku njihovog koncerta kad su u nekoliko navrata radili samo monitori. Ništa nije moglo pokvariti ovu večer jer rock and roll živi vječno.

Foto: Nikola Knežević