“Megapunk” KUD Idijota najprodavanije domaće izdanje
29. srpnja 2021.
Music Box (8706 Članci)
Podijeli

“Megapunk” KUD Idijota najprodavanije domaće izdanje

Album Megapunk (Dancing Bear) grupe KUD Idijoti treći tjedan zaredom predvodi top-listu najprodavanijih domaćih izdanja u Hrvatskoj.

Izdanje je objavljeno isključivo u formatu žutog vinila i u gatefold omotu i taj podatak potvrđuje činjenicu kako je trend povratka vinila – koji na najvećim svjetskim tržištima bilježi najbolje prodajne rezultate u posljednjih trideset godina, a u Sjedinjenim Državama je nadmašio prodaju izdanja na CD-u – dobio svoj snažan odjek i u našoj zemlji.

Tjedna top-lista prodaje Hrvatske diskografske udruge nastaje na osnovu kompiliranja podataka sa 164 prodajna mjesta iz Hrvatske i internetskih trgovina diskografskih kuća. Ovotjedna lista donosi plasman najprodavanijih albuma na osnovi rezultata u tjednu od 12. do 18. srpnja, a možete je pronaći na stranici top-lista.hr.

Odjeke uspjeha vinilnog formata, ali i nedavnog drugog dijela Dana prodavaonica ploča, možemo prepoznati i na Top-listi prodaje stranih izdanja. Direktnim ulaskom na prvo mjesto, listu je, naime, preuzeo album BBC Sessions 1982-1984 (Warner/Dancing Bear) grupe The Sisters of Mercy. Izdanje je objavljeno povodom ovogodišnjeg Record Store Day-a, održanog 17. srpnja. Radi se o snimkama tri sessiona britanskog sastava koja potječu iz ranog dijela njihove karijere. Album grupe koja je u Hrvatskoj postala popularna tijekom uspona dark pokreta u drugoj polovici osamdesetih, objavljen je u dvostrukom izdanju na smoky vinilu.

Pobjednici ovogodišnjeg Eurosonga, talijanska grupa Maneskin, nalaze se na drugom i trećem mjestu prodajne liste stranih izdanja s albumima Il ballo della vita (Sony/Menart) i Teatro d’ira – Vol. 1 (Sony/Menart), a Top 5 zaključuju Fine Line (Sony/MenartHarryja Stylesa i Future Nostalgia (Warner/Dancing Bear) koji potpisuje Dua Lipa. Među četrdeset naprodavanijih stranih izdanja, smjestilo se deset noviteta.

Foto: Mario Todorić