Uspješna multitalentirana glazbenica Lana Janjanin nova umjetnička ravnateljica festivala Jazz.hr
27. kolovoza 2021.
Music Box (10743 Članci)
Podijeli

Uspješna multitalentirana glazbenica Lana Janjanin nova umjetnička ravnateljica festivala Jazz.hr

Mlada zagrebačka jazz skladateljica, pijanistica i pjevačica Lana Janjanin prije nekoliko je tjedana službeno preuzela vodstvo jazz projekata Hrvatskog društva skladatelja, odnosno festivala Jazz.hr.

Ovu prestižnu funkciju preuzela je nakon mandata legende hrvatske jazz scene, Davora Hrvoja, s kojim je i sama surađivala na brojnim projektima.

Glazbeni put 31-godišnje skladateljice krenuo je kada je imala tek četiri godine, a već sa šest upisala je klavir na Glazbenom učilištu Elly Bašić u Zagrebu, gdje završava osnovni i srednjoškolski program, paralelno pohađajući jezičnu gimnaziju. Interes prema jazz, soul i pop glazbi potaknuo ju je na pisanje vlastitih pjesama, no ljubav i poštovanje prema klasičnoj glazbi odveli su je u Beč, gdje je 2008. godine upisala studij kompozicije na glazbenoj akademiji Universtät für Musik und darstellende Kunst Wien. Prvi diplomski studij klasične kompozicije završila je 2010. godine te je nastavila sa studijem medijske kompozicije, kojeg je 2013. uspješno završila te stekla titulu magistre s 23 godine, kao najmlađa u klasi.

Lana Janjanin piše tekstove, sklada i aranžira glazbu za vlastiti jazz sastav s kojim redovito nastupa na internacionalnim pozornicama, kao i za klasične i jazz orkestre, kojima po prilici i dirigira. Tijekom bogate karijere surađivala je s brojnim renomiranim glazbenim imenima i orkestrima, a svjetske pozornice je osvojila kao solo izvođačica, ali i dio jazz sastava. Debitantski album autorske glazbe pod nazivom “A Minute of Love” Lana je objavila krajem 2018. godine, a iste godine objavljen je i dvostruki album “Miracles” u suradnji s Dinom Rizvić i Jazz orkestrom HRT-a. Godinu kasnije bila je nominirana i za glazbenu nagradu Porin u kategoriji “Novi izvođač godine”.

Slijedom sveg navedenog, kao sasvim prirodan nastavak čini se upravo njena nova i prva velika funkcija – umjetnička ravnateljica festivala Jazz.hr koji će se u svojoj jesenskoj varijanti održati krajem rujna i početkom listopada ove godine.

Kao mlada jazz skladateljica iz prve ruke proživljavam put svih onih koji naprave autorski projekt, obično snimljen s vrhunskim umjetnicima u odličnim studijima, u njega ulože puno vremena, energije i novaca, a na kraju ga nemaju gdje prezentirati. To je samo jedna od višebrojnih problematika jazz scene u Hrvatskoj, pa mislim da zaista osjećam i znam iz iskustva što fali i što bi se moglo i trebalo napraviti. Dosad nisam vodila ni jedan festival, ali vodim svoje projekte i znam kako je biti i menadžer, a ne samo umjetnik. Imam dosta toga za učiti o vođenju festivala, no vjerujem da će mi za početak glavna misao vodilja biti moje iskustvo i saznanje o tome što je ključno za hrvatski jazz, te ću nastojati cijeli koncept festivala (pre)usmjeriti upravo prema tim prioritetima“, rekla je Lana Janjanin.

Cilj joj je festivalom privući raznoliku publiku te pokazati da jazz može biti moderan i pristupačan, a u isto vrijeme se može boriti za ozbiljniji pristup jazz glazbi. “U širem smislu cilj mi je okupiti jazz scenu, ujediniti je i osnažiti osjećaj i djelovanje kolektiva, a smatram da je HDS kao krovna udruga svih hrvatskih skladatelja, pa tako i onih jazz glazbe, idealna platforma za to“, zaključila je.

Foto: Matej Grgić