Synesthetic Project u MM Centru u Zagrebu s multidisciplinarnim projektom “Itinerant”
2. rujna 2021.
Music Box (11025 Članci)
Podijeli

Synesthetic Project u MM Centru u Zagrebu s multidisciplinarnim projektom “Itinerant”

„Itinerant“ je multidisciplinarni projekt umjetnice Nike Bauman i njezinog ansambla Synesthetic Project inspiriran temama kulturološke pripadnosti i identiteta.

Crpeći ideje iz osobnih iskustava migracije kao i aktualnih događaja u svijetu, Bauman kroz multimedijalnu scensku izvedbu u devet slika ispituje kompleksnu problematiku etničke raznolikosti u današnjem dobu. Petero glazbenika, dvoje plesača i videograf koriste klasičnu, suvremenu i tradicionalnu glazbu, koreografiju, improvizaciju, suvremeni ples i interaktivne video-snimke kako bi istražili koncepte pripadanja, otuđenosti, ekstremizma i integracije. Glazba, ples i video zaigrano se isprepliću, rastaju i ponovo susreću u narativnom toku izvedbe dok protagonist konstantno mijenja lica i medij.
„Itinerant“ je priča o onima koji su otišli i onima koji su pridošli, o grižnji savjesti koja prati napuštanje, o iluziji eutopije stranih nam kultura, o agresiji koja se rađa iz odbačenosti, konačno – o prihvaćanju kompleksnosti identiteta i slavlju raznolikosti.

Synesthetic Project će projekt “Itinerant” predstaviti u MM Centru u Zagrebu 4. i 5. rujna u 20 sati. Na programu su djela F. Schuberta, T. Takemitsua, W.A. Mozarta, V. Mokranjca, O. Antolija, M. Murtića i tradicionalna glazba. Izvođači su: Nika Bauman (flauta), Marko Ferlan (gitara, djembe), Iva Casian Lakoš (violončelo), Ana Marković (klavir), Rino Indiono (ples), Anna Barbara Bonatto (ples) i Toni Mijač (video).

Ulaznice po cijeni od 50 kuna dostupne su na ulaznice.hr i njihovim prodajnim mjestima, a studenti i umirovljenici ostvaruju popust od 50 posto isključivo na blagajni Teatra &TD od 1. rujna.

Synesthetic Project je internacionalni multidisciplinarni ansambl predvođen zagrebačkom flautisticom Nikom Bauman. Ansambl kroz klasičnu i suvremenu glazbu, suvremeni ples i vizualne umjetnosti istražuje nove formate koncerata kao performansa koji su inspirirani temama poput empatije, psihološkog razvitka pojedinca te globalnih tema poput migracije i onečišćenja okoliša. Ansambl je autorske projekte izveo u Zagrebu, Beču i Minhenu, a projekt „Landscapes and Dances“ izveden je u Dublinu kao jedan od projekata kulturne promidžbe Republike Hrvatske u inozemstvu financiranih od strane Ministarstva vanjskih poslova. S projektom „Jaga“ ansambl se plasirao u finale natjecanja za koncertnu dramaturgiju HUGO u Feldkirchu u Austriji.

Foto: Franka Rothaug