RECENZIJA: Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov: “Duckling Soup” – vrhunski nastup vrhunskog worl music trija
19. veljače 2023.
Boris Abramović (266 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Hojsak & Novosel ft. Theodosii Spassov: “Duckling Soup” – vrhunski nastup vrhunskog worl music trija

Pačja juha je nešto što se ne priprema baš svaki dan, posebno je to i svečano jelo u koje ide puno raznih sastojaka, a nakon što se svi dobro prožmu dobijemo, možemo tako reći, pravu poslasticu.

I ova pačja juha koja je pred nama (Duckling Soup”) nastala je tako što su se u njoj prožela tri velika umjetnika koja su na kraju iznjedrila jednu pravu glazbenu poslasticu. Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela skoro da više niti ne treba posebno predstavljati, dvojac je to koji je u godinama od kada nastupa zajedno pokazao i dokazao da je na početku njihov možda neobičan spoj kontrabasa i tambure danas već naširoko poznat i priznat, a ovaj instrumentalni glazbeni duo već je uveliko etabliran ne samo na domaćoj nego i na internacionalnoj glazbenoj sceni. Nekoliko fantastičnih albuma je iza njih, mnoštvo uglednih glazbenika surađivalo je na albumima i koncertima, a danas je pred nama još jedan glazbeni biser ovoga izuzetnog dua.

Tihomir Hojsak i Filip Novosel na Duckling Soupu” ugostili su jednu svjetsku world music zvijezdu, Bugarina Theodosiija Spassova na kavalu, staroj narodnoj flauti s Balkana, porijeklom iz Bugarske.

Jedan od najtalentiranijih glazbenika istočne Europe i dobitnik nagrade Grammy, glazbenik koji je nastupao na svim kontinentima, pridružio se na ovome albumu našem vrhunskom glazbenom duu i u formi trija snimili su ovaj live album.

Slavonski Brod (odakle je rodom Filip Novosel, a i moja malenkost) imao je tu sreću i čast da 2. srpnja u sklopu Brodskog glazbenog ljeta 2022. godine ugosti ovaj zanimljivi projekt i bude domaćin ove velike glazbene poslastice. Koncert kome sam nazočio bio je održan na potpuno ispunjenom platou Kazališno koncertne dvorane “Ivana Brlić Mažuranić“ koja je ujedno proslavljala svoju pedesetu godišnjicu od otvaranja, a oduševljena publika burno je pozdravila glazbenike.

Filip je kao što sam već rekao Brođanin, Tihomir se, možemo komotno reći, već isto tako osjeća pošto je već puno puta nastupao u Slavonskom Brodu, a mali kuriozitet je taj da je i sam Theodosii Spassov nastupio u Slavonskom Brodu prije nešto manje od dvadeset godina, u istoj dvorani, isto kao gost u sklopu trija zajedno s Vlatkom Stefanovskim i Miroslavom Tadićem na koncertnoj promociji njihovog zajedničkog projekta Treta majka” (isto apsolutna preporuka).

Baš me zanima sjeća li se Theodosiije svoga prvog brodskog nastupa.

 

Vratimo se na Duckling Soup”, album je to koji u svojih nešto manje od sat vremena trajanja donosi devet pjesama među kojima ima nekoliko autorskih uradaka Theodosiija Spassova, nekoliko autorskih uradaka Tihomira Hojsaka i Filipa Novosela i tri tradicionalne pjesme, jedna hrvatska (“Grličica grkovala”), jedna bugarska (“Sedi Donka”) i jedna makedonska (“Eleno, Kerko Eleno”), sve u aranžmanima Filipa i Tihomira.

Osim Filipa Novosela i Tihomira Hojsaka koji su nas već navikli na svoju virtuoznost i Theodosii Spassov je na ovome koncertu dao svoj maksimum i svojim kavalom i vokalom, a i svojim autorskim umijećem digao je ovaj nastup na najviši mogući nivo. Ivan Pešorda snimatelj je ovog izuzetnog nastupa, a Davor Schunk sve je vrlo lijepo dizajnerski uobličio.

Rekao sam već da je brodska publika znala prepoznati i nagraditi vrhunske umjetnike, a moram priznati da mi je i osobno drago da je u “mom“ gradu održan ovakav vrhunski nastup, da je snimljen i objavljen na nosaču zvuka i da je među zasluženim aplauzom koji se čuje između pjesama i onaj moj. Najmanje kako možemo nagraditi ovakav vrhunski ansambl glazbenika je gromoglasan aplauz, a svi vi koji niste imali mogućnosti bili na ovome nastupu uživo imate sreću što ga sad možete poslušati i kod kuće.

Nadam se da će ovaj trio u ovom sastavu pružiti priliku još mnogima kod nas, a i u svijetu da ih uživo vide i da čuju njihovu glazbu jer ovo je stvarno glazba dostojna svijeta.Vrhunski nastup vrhunskog world music trija.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5