U 97. godini napustio nas autor “Grka Zorbe” Mikis Theodorakis
5. rujna 2021.
Music Box (10957 Članci)
Podijeli

U 97. godini napustio nas autor “Grka Zorbe” Mikis Theodorakis

Mikis Theodorakis, slavni grčki skladatelj, pisac i politički aktivist preminuo je u četvrtak, 2. rujna u Ateni u 97. godini života.

Napisao je više od 1 000 pjesama i ciklusa pjesama, nezaboravnih melodija koje su postale trajno nasljedstvo grčke glazbe. To su pjesme “Sto periyali”, “Kaimos”, “Aprilis”, “Doxa to Theo”, “Sotiris Petroulas”, “Lipotatkes”, “Stis Nihtas to Balkoni”, “Agapi mou”, “Pou petaxe t’agori mou”, “Anixe ligo to parathiro”, “O Ipnos se tilixe”, “To yelasto pedi”, “Dendro to dendro”, “O Adonis” i mnoge druge. Skladao je simfonije, kantate, oratorije, balete, opere, suvremenu glazbu, filmsku glazbu i scensku glazbu, a svakako ga šira publika najviše prepoznaje po filmskoj glazbi, pogotovo temi “Grka Zorbe” u istoimenom filmu iz 1964. godine s Anthonyjem Quinnom, zatim glazbi iz filma “Z” iz 1969. godine te glazbi za film “Serpico” iz 1973. godine u kojem glavnu ulogu tumači Al Pacino.

Theodorakis je bio i politički aktivist koji je vodio rat riječima i glazbom protiv zloglasne vojne hunte koja ga je zatvorila i prognala kao revolucionara i zabranila mu rad prije pola stoljeća.

“Proturječja su bila način života u Grčkoj u doba hunte koja je potiskivala tisuće političkih protivnika tijekom njezine vladavine, od 1967. do 1974. No, mnogim je Grcima Theodorakis bio metronom otpora. Dok je bio sklonjen zbog svojih ideala, njegova zabranjena pobunjenička glazba podsjećala je njegov narod na izgubljene slobode”, piše New York Times.

Nakon što je 1970. pušten iz logora, započeo je međunarodnu kampanju koncerata i kontakata sa svjetskim čelnicima koja je četiri godine kasnije pomogla srušiti režim u Ateni. Bila je to prekretnica za demokraciju, s novim ustavom i članstvom u Europskoj gospodarskoj zajednici, koja je kasnije postala Europska unija. Danas, 50 godina nakon tih događaja, Theodorakis je u Grčkoj toliko cijenjen da je zbog njegove smrti proglašena trodnevna žalost.

Mikis Theodorakis preminuo je od zastoja srca u 97. godini života, a obitelj je obznanila da će njegovo tijelo biti izloženo na javnom mjestu prije službenog pogreba.

Foto: YouTube Screenshot