Umro jedan od najutjecajnijih stand up komičara i glumac Norm Macdonald
14. rujna 2021.
Music Box (10920 Članci)
Podijeli

Umro jedan od najutjecajnijih stand up komičara i glumac Norm Macdonald

Norm Macdonald, legendarni stand up komičar, jedan od najutjecajnijih u svijetu humora, preminuo je nakon devetogodišnje brorbe s rakom. Imao je 61 godinu.

Rođen je 17. listopada 1959. u Quebec Cityju, a svoju karijeru u showbusinessu započeo je u komičarskim klubovima u Kanadi, razvijajući stil crnog humora koji će mu postati zaštitni znak i vrlo utjecajan kamen temeljac za generaciju komičara. Njegovi najpoznatiji nastupi su na Saturday Night Liveu, a među njegovim najpopularnijim transformacijama bila je ona kada je glumio Burta Reynoldsa koji je gutao oružje, zajedno sa šarmantnim osmijehom, kravatom i mudrim stavom, često u urnebesnom sukobu s Alexom Trebekom kojeg je glumio Will Ferrell. Macdonaldov popis transformacija uključivao je između ostalih i Andyja Rooneyja, Clinta Eastwooda, Davida Lettermana, Larryja Kinga, Quentina Tarantina, Mr. Beana i Roda Serlinga. Macdonaldov odlazak iz ovog showa sam po sebi bio je kontroverzan, a svoje je otpuštanje često pripisivao neprestanom izrugivanju Simpsona kao ubojice unatoč, kako je rekao, nezadovoljstvu Dona Ohlmeyera iz NBC-ja za kojeg je Macdonald rekao da mu je prijatelj upravo ovaj bivši nogometni velikan.

Nakon što je 1998. napustio SNL, Macdonald je od 1999. do 2001. glumio u vlastitoj humorističnoj seriji Norm. Također je radio jednosezonski talk show za Netflix. Tijekom godina imao je brojne nastupe u raznim kasnovečernjim emisijama, uključujući Late Night With David Letterman i Conana O’Briena, a imao je i stalnu ulogu u filmu “The Middle”. Objavio je i tri albuma stand-up komedije: “Ridiculous” (1996.), “Me Doing Standup” (2011.) i “Hitler’s Dog, Gossip & Trickery” (2017.), potonji preuzet iz Netflixovog specijala.

Mnogi će se složiti kako je Norm Macdonald bio jedan od najvećih komičara zadnjih desetljeća, a definitivno i jedan od najutjecajnijih na druge generacije komičara.