U zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu održan zadnji koncert prije dugogodišnje renovacije
31. listopada 2021.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

U zagrebačkom Hrvatskom glazbenom zavodu održan zadnji koncert prije dugogodišnje renovacije

29. listopada održao se posljednji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu, a prije višegodišnje stanke koja slijedi zbog konstruktivne i cjelovite obnove.

Virtuoznim nastupom pijanistica Martina Filjak i njeni gosti Caroline Haffner, Valentina Fijačko Kobić, Monika Leskovar i Zagrebački solisti oprostili su se od najstarije zagrebačke koncertne dvorane i odali počast nedavno preminulom Charlesu C. Tayloru, velikom donatoru HGZ-a.

Posjetitelji su došli na ovaj povijesni događaj već ispunjeni emocijama koje su nezaustavljivo rasle od prve do zadnje note, a svaka izvedba bila je nagrađena dugim, iskrenim pljeskom. U raskošnim zvucima dobro poznatih djela J. S. Bacha, F. Liszta, G. Puccinija, F. Chopina, S. Rahmanjinova, B. Papandopula i  L. van Bethoveena briljirali su Martina Filjak, Caroline Haffner, Valentina Fijačko Kobić, Monika Leskovar i Zagrebački solisti. Koncert je izravno prenosio Treći program HTV-a, a kratke stanke između glazbenih izvedbi bile su ispunjene zanimljivim razgovorima koje su s gostima vodili Jana Haluza i Željko Tomac.

Pijanistica Martina Filjak opisala je u razgovoru s voditeljima posebnosti klavira Steinway čiju su kompleksnu obnovu financirali Samir Nikočević i nedavno preminuli Charles C. Taylor, veliki mecena umjetnosti kojem je HGZ posvetio ovaj povijesni koncert.

Zgrada Hrvatskog glazbenog sagrađena je donacijama građana Zagreba 1876. godine i preživjela je dva katastrofalna potresa: 1880. i 2020. U potresu 1880. došlo je do oštećenja stubišta koje vodi u koncertnu dvoranu, a njegov popravak te neke manje zahvate u prizemlju izveo je glasoviti arhitekt Herman Bollé. Prošlogodišnji potres prouzročio je golemu štetu, zgrada je dobila žutu naljepnicu i bila je potrebna hitna sanacija. Par tjedana nakon potresa započelo se s radovima i prve skele u Zagrebu postavljene su upravo na zgradi HGZ-a, a svojim donacijama u pomoć su uskočili građani i tvrtke iz cijele Hrvatske i svijeta.

„Ova dvorana je za mene glazbeni hram, tu smo odrasli i sjećam se svih svojih najvažnijih koncerata.“ – kaže naša proslavljena violončelistica Monika Leskovar.

Hrvatski glazbeni zavod je među prvima predao projekt za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava koja se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije i među prvima potpisao ugovor s Ministarstvom kulture i medija RH.

„Krećemo od temelja i idemo prema vrhu, ponajprije s konstruktivnom, a potom i cjelovitom obnovom. Planiramo napraviti moderan kulturni centar i neće nas omesti ovaj potres, naprotiv, pretvorili smo ga u jednu novu mogućnost za Hrvatski glazbeni zavod koji će u budućnosti nuditi ne samo glazbene već i programe drugih umjetnosti.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.