Pedro Almodovar i Penelope Cruz ponovno zajedno!
14. prosinca 2021.
Music Box (11099 Članci)
Podijeli

Pedro Almodovar i Penelope Cruz ponovno zajedno!

Već više od trideset i pet godina Pedro Almodovar jedan je od najcjenjenijih i najnagrađivanijih europskih redatelja.

Pozornost na sebe skrenuo je sredinom osamdesetih kada je snimio crnohumorni triler „Matador“ s tada mlađahnim Antonijom Banderasom u glavnoj ulozi, a za koji je kasnije u svojoj knjizi priznao da ga smatra jednim od svojih najslabijih filmova premda na internetskoj stranici Rotten Tomatoes film ima čak 92% pozitivnih ocjena filmske kritike. Uslijedili su filmovi „Žene na rubu živčanog sloma“ i „Veži me!“, komedije koje su rušile rekorde gledanosti kako na domaćim tako i na stranim kino blagajnama, a svoj apsolutni vrhunac i konačnu potvrdu redateljske kvalitete od strane struke Almodovar doživljava krajem devedesetih i početkom 2000-ih s filmovima „Sve o mojoj majci“ i „Pričaj s njom“ s kojima osvaja prestižne nagrade Oscar u kategorijama najboljeg stranog filma odnosno najboljeg originalnog scenarija. Prije dvije godine snage je ponovno udružio s Antonijom Banderasom i snimio „Tugu i slavu“, remek-djelo koje je Banderasu donijelo njegovu prvu nominaciju za Oscara, a koje je u hrvatskim kinima vidjelo preko deset tisuća gledatelja.

Ove godine, točnije ovog Božića, Almodovar se u domaća kina vraća sa svojim novim hvaljenim filmskim hitom – “Paralelne majke”. Riječ je o filmu u kojem je naslovnu ulogu odigrala Penelope Cruz, a koji označuje šestu zajedničku suradnju ovo dvoje španjolskih filmskih velikana. Cruz je upravo za ovu ulogu ovog rujna osvojila nagradu za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Veneciji, a ovoga je tjedna film osvojio i dvije nominacije za nagradu Zlatni globus – u kategorijama najboljeg stranog filma te najbolje originalne glazbe. Povrh svega film “Paralelne majke” također je nominiran i u čak osam kategorija za prestižnu španjolsku nagradu Goya uključujući i kategorije za najbolji film, redatelja i glavnu glumicu.

U drami “Paralelne majke” dvije žene, Janis i Ana, zajedno se nalaze u bolničkoj sobi gdje svaka očekuje rođenje djeteta. Niti jedna niti druga nisu u vezi, a obje su zatrudnile igrom slučaja. Sredovječna Janis ne žali za trudnoćom i poprilično je ushićena. Adolescentica Ana s druge se strane kaje, a usto je uplašena i traumatizirana. Janis ju pokušava ohrabriti dok se obje poput mjesečarki kreću bolničkim hodnicima. Nekoliko riječi koje će izmijeniti u satima čekanja do poroda između njih dvije stvorit će neočekivanu povezanost, a koja će razvojem situacije i novonastalim komplikacijama promijeniti njihove živote zauvijek.

Pored Penelope Cruz glavnu ulogu u filmu “Paralelne majke” ostvarila je mlada Milena Smit za koju je Pedro Almodovar u jednom intervjuu izjavio: „Kemija koja se tijekom snimanja filma dogodila između Penelope i Milene san je za svakog redatelja. Milena mi je uvijek davala onaj osjećaj kao da radim s vrlo zrelom glumicom, što zbog pitanja koje je postavljala, a što zbog načina na koji je reagirala na moje redateljske upute. Siguran sam da će nam u budućnosti donijeti mnoga iznenađenja.“

Na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes koja se bavi prikupljanjem filmskih kritika diljem svijeta, drama “Paralelne majke” ima nevjerojatnih 100% pozitivnih ocjena. Kritičari su složni da je Penelope Cruz odigrala još jednu maestralnu rolu, a da sam film potvrđuje već odavno jasnu Almodovarovu kvalitetu, ali i da utjeruje put ka njegovom daljnjem rastu kao redatelja. Iz svega navedenog jasno je da novi Almodovarov film “Paralelne majke” spada u kategoriju onih koji se nikako ne smiju propustiti.

Film “Paralelne majke” u domaća kina stiže u četvrtak, 23. prosinca!