Najžešći zagrebački reperi: od zagrebačkog Bronxa do Južnog vetra i Boogalooa!
15. siječnja 2022.
Music Box (11075 Članci)
Podijeli

Najžešći zagrebački reperi: od zagrebačkog Bronxa do Južnog vetra i Boogalooa!

Iako se repom bave, kako kažu, od četvrtog razreda osnovne škole, samo tri godine trebalo je da 30zona od zagrebačkog Bronxa (Kozari bok), dođu do najgledanije regionalne serije i filma ‘Južni vetar”, vlastitog albuma i EP-ja, nekoliko velikih nastupa, 30 videospotova, milijunskih brojki na YouTubeu i Spotifyju.

Sada ih očekuje i prvi veliki samostalni koncert koji će se održati u subotu, 22. siječnja, u zagrebačkom klubu Boogaloo.

Uzmu li se u obzir posljednje dvije godine i svojevrsna pauza u glazbenoj industriji, uspjeh je to vrijedan filmskog momenta, tim više jer je došao tiho, bez medijske prisutnosti. 30zona su Shin i Galaš, dva nerođena brata iz Kozari Boka, Antonio Martinović i Petar Mateo Glavaš. Kako piše njihov izdavač, yem, u opisu ovog rap/trap dvojca, Kozari Bok je jedini zagrebački kvart koji se može poistovjetiti s riječju ghetto, a njihove pjesme nose baš tu dozu surove iskrenosti, svojevrsnog gangsta rapa, tečnog, brutalnog, proživljenog, no odmjerenog i vrlo efektnog storytellinga. Svaka njihova pjesma nosi svoju priču i vrlo intenzivnu atmosferu, a takva je i nova, upravo objavljena pjesma „Stari Shin“, singl kojim 30zona najavljuju novi album, „300“. Nakon studijskog albuma „30“ (2020.) i EP-ja „6“ (2021.), novi album „300“ nastavit će put prethodnika, za ljubitelje tvrđeg zvuka. Shin i Galaš zajedno snimaju od 2018. godine, dok će im koncert u Boogaloou, nakon festivalskih nastupa na pozornicama Exita i Tvornice kulture, biti prvi veliki samostalni koncert u karijeri.

Širem broju slušatelja, 30zona postali su poznati nakon što je njihova pjesma „Pos’o“ odabrana za odjavnu špicu jedne od epizoda ekstremno popularne serije ‘Južni vetar’ a pjesma „Divlja igra“ za soundtrack nedavnog blockbustera, Južni Vetar 2: Ubrzanje. Sve što se od četvrtog osnovne skupljalo u tih 30zona, doživjet će svoju kulminaciju 22. siječnja u klubu Boogaloo. Makar zbog svega navedenog, vrijedilo bi biti tamo.

Evo i podataka koji potvrđuju epitete:

YouTube
Pos’o – 5.6 mil
Barrichellos (x Murelo) – 1.2 mil
Geto – 600.000
Divlja igra – 600.000
Kume (feat. Mimi Mercedez) – 1.1 mil
Loše navike – 2.7 mil

Spotify
Streamovi – 3 mil
Slušatelji – 216.400
Sati – 127.700
Države – 119