Barbara Munjas snažnim singlom “I Will Be Standing” najavljuje novi studijski album
17. siječnja 2022.
Music Box (11017 Članci)
Podijeli

Barbara Munjas snažnim singlom “I Will Be Standing” najavljuje novi studijski album

Barbara Munjas, jedna od naših najintrigantnijih kantautorica novim singlom “I Will Be Standing” najavljuje dugoočekivani studijski album koji će svjetlo dana ugledati u ožujku.

Uz “I Will Be Standing” na nadolazećem albumu Barbarinih pjesama na engleskom jeziku, naći će se i prethodni uspješni singlovi “Gone back” i “Like I Wanted”, a kao i iza svake tako se i iza nove Barbarine pjesme krije značajna tema o kojoj Barbara progovara na svoj jedinstven način i bez cenzure:

Uvijek smo nekako fokusirani na zaštitu svog fizičkog tijela, no manju pažnju posvećujemo zaštiti duše te vrlo lako padamo u kandže ‘vampira’ očarani njihovom slatkorječivošću, laskanjem i  svojevrsnim trikovima kojima se koriste da bi se zakačili na našu energiju i crpili svjetlo života. Svijet je predivno mjesto ali je prepuno oportunista i manipulatora od kojih se trebamo zaštititi kako god znamo i umijemo. Vrebaju sa svih strana, a sve više preko ekrana kojima smo potpuno opijeni. Treba čvrsto utemeljiti vlastite granice, ograditi se vatrenim zidom i luksuz uvida u svoju privatnost i misli sačuvati samo za osobe koje to zaslužuju. Treba biti oprezan sa samoizlaganjem.  Invazija na dušu vrlo lako, ako potraje duže, počne ispoljavati fizičke probleme tj. bolesti jer tijelo pamti sve emocije, čak ako ih mi ne zapamtimo, stoga je od iznimne važnosti čuvati se od takvih situacija da ne postanete drvo ugušeno bršljanom, da vas tuđa energija ne proguta. U glazbenom smislu “I will be standing” je svojevrsni indie funk folk koji dočarava suštinu, ono tradicionalno, iskonsko što sama tematika teksta i prožima. Bubanj je i ovog puta svirao Goran Salvi, bas gitaru svirao je Marko Kalčić koji je ujedno i masterirao pjesmu, Alen Bernobić je osim miksa, produkcije i aranžmana učestvovao svirajući klavijature i trube, a posebni gosti su ovoga puta Dino Kalčić na mandolini i gitari te Željka Veverec na thereminu“,  o novoj pjesmi je otkrila Barbara te istaknula koliko je za nju ona posebna:

Ovu sam pjesmu oduvijek vidjela kao svojevrsni ritual, čak joj je i radni naziv dugo vremena bio “Ritualna”. U glavi sam uvijek imala sliku nekakvog mističnog ritualnog plesnog obreda oko vatre duboko u šumi kojim se postiže zaštita i čišćenje od svih loših energija koje nas okružuju i kojim se stvara neki ‘safe space’. Pjesme mi uglavnom uvijek dođu sa slikom i nekim osjećajem atmosfere tako je i ova došla. Kao neki vještičji ples iz priča moje none kada sam bila dijete.

“I Will Be Standing” prati i intrigantni spot koji režijski potpisuje Deana Kotiga, a za kameru i montažu zaslužna je Ana Knežević.

Polazeći sa svoje akademske pozadine, antropologije, kada sam prvi put slušala Barbarinu pjesmu “I will be standing” zapao mi je za uho refren u kojemu ona na engleskome pjeva kako ne želi da ju se pojede, ne želi da ju se proguta. To me je odmah asociralo na društvene norme koje namećemo ženama, a većina takvih normi proizlazi iz patrijarhalne tradicije u kojoj se žena vidi prvenstveno kao dobra domaćica, žena i majka. U hrvatskome jeziku čak i nemamo imenicu koja bi opisala ženu kao osobu bez toga da uzima u obzir njezin bračni status. Žena je imenica koju istodobno koristimo za žensku osobu (woman), ali žensku osobu koja je u braku (wife). Čini se kao da žena ne može ni postojati van tih okvira ni van te tradicije. Istodobno, vizualno jako volim koristiti tradicionalne elemente i vraćati se svojim korijenima. Već dugo ne živim ni u Istri ni u Hrvatskoj tako da narodna Istarska nošnja za mene predstavlja “doma”. U ovom sam se spotu htjela igrati time: odnosom tradicije i suvremenosti. Blisko surađujući s nevjerojatno talentiranom kinematografkinjom, Anom Knežević, i samom Barbarom, odlučile smo se prikazati tu priču žene koja pritisnuta očekivanjima društva i društvenim normama polako ludi. Umjesto kruha ona reže vodu, baca voće, liže drva, te na samom kraju i skida narodnu nošnju, koja predstavlja sva očekivanja, i sve te norme, i sama pleše okružena drvećem. No, ipak, Barbara ostaje u tradicionalnoj podsuknji jer mislim da se tradicija ne treba odbaciti, samo ju treba mijenjati na bolje.”

Foto: Ana Knežević