Umro Marko Brecelj, legendarni frontmen kultnog Buldožera
4. veljače 2022.
Music Box (10960 Članci)
Podijeli

Umro Marko Brecelj, legendarni frontmen kultnog Buldožera

Marko Brecelj, legendarni frontmen kultne progresivne rock grupe Buldožer, nezavisni i konceptualni umjetnik, preminuo je u 71. godini života u Kopru.

Studirao je geologiju na Sveučilištu u Ljubljani koju nije završio. Zatim je studirao tehničku fiziku na FNT. Potom je dobio status slobodnoga umjetnika i napisao je jednu od svojih najboljih skladbi Alojz Valček, koju je posvetio profesoru matematičke fizike Alojzu Kodretu.

Glazbeni put počeo je kao violinist u kvartetu Trije črnci u u ljubljanskom triju Krik. Poslije je napustio sviranje violine. Širom je slušateljstvu skrenuo pozornost na se kao kantautor i šansonijer nastupom na Omladinskom festivalu u Subotici 1974. godine, gdje je također dobio nagradu stručnog ocjenjivačkog suda. Iste je godine u suradnji s aranžerom Bojanom Adamičem objavio ploču Cocktail. Ploča je nagrađena nagradom Sedam sekretara SKOJ-a. Na albumu je bila pjesma Hiškar Rogač, koju je snimio s nekim članovima skupine Sedem svetlobnih let. S njima je Marko osnovao rock sastav Buldožer, gdje je djelovao kao pisac većine tekstova i pjevač. Među vrhuncima skupine bila je ploča Pljuni istini u oči. U okviru te glazbene atrakcije koja je postigla uspjeh po cijeloj bivšoj Jugoslaviji postao je jedan od viđenijih frontmena, vokalista i autora na glazbenoj rock pozornici krajem 70-ih godina 20. stoljeća.

U skupini je ostao do 1979. godine i s njom je snimio dvije LP-ploče te soundtrack za film Živi bili pa vidjeli, koji je također izašao u obliku mini LP-a. Na to je napustio sastav i vratio se kantautorstvu te realizirao neke pjesme, koje su u alternativnim glazbenim krugovima postale hitovi (npr. Parada, Radojka, Sexy disco hit itd.).

S pjesnikom Ivanom Volaričem – Feom združio je svoju kreativnost u duu Duo Zlatni zubi. Godina 1983. i 1984. vodio je sastav Marjanov čudni zajec. 1986. godine opet je izdao kantautorski album Desant na rt Dobre nade. Krajem 80-ih je svoje snage udružio sa saksofonistom Primožem Šmitom i bas-gitaristom Alešem Joštom u projektu Javna Dvaja. Kao gost surađivao je s raznim glazbenim skupinama (SRP, Strelnikoff itd.). Njegov rad obilježava ironija i kritika malograđanskog društva.

Marko Brecelj je prije samo pet dana dao i izjavu za Music Box za kolumnu glazbenog kritičara Dragana Ambrozića i na temu pjesme “Jeste li vidjeli djevojčice” Buldožera izjavio:

“Zdravo Ambrozić!

Postoji samo još moje nezdravlje koje mi doista zadovoljavajuće služi. Jako dugo već nisam slušao te pesme. Što se “Devojčica” tiče: sa prvom suprugom bili smo na Hvaru, hašiš sam imao solidan. Zamisao je nikla iz prosude, da bi mogli tematika, žar izvedbe i stvaralački pristup ka kompoziciji stvoriti nešto što u našem prostoru još nije bilo stvoreno. Iako je bila pobuda za stvaranje “Devojčica” intelektualna (intelektualistička) – koliko se sećam, nismo se izgubili u “pametnosti”.

Gori ussi!

Marko
(30.1.2022)”

Izvor: Wikipedia

Foto: YouTube Screenshot

KOLUMNA: Dajte im nešto toplo da obuku: Buldožer – “Jeste li vidjeli djevojčice” (1977.) (1/15)