IZVJEŠĆE/FOTO: Je Veux je u Vintageu bila “loveable, loveable, loveable”…
11. veljače 2022.
Nikola Knežević (2799 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Je Veux je u Vintageu bila “loveable, loveable, loveable”…

Nakon dvije godine povratak u Vintage Industrial Bar, barem za mene. A da me netko pitao koga bih htio slušati uživo na svojem prvom koncertu u Vintageu, odgovor bi nakon milisekunde razmišljanja bio – Je Veux.

Je Veux, odnosno Željka Veverec, na pozornici je priuštila sve ono što jedna umjetnica mora priuštiti da bi publiku odvela u neke specifične emotivne smjerove. Savršen vokal, izvrsna komunikacija s publikom, iskorištavanje svakog centimetra pozornice, nevjerojatan prateći bend (klavijature/Moog, bubnjevi i truba). Ako ste misliti da je potreban još neki instrument za savršeni i nadasve plesni koncert onda ste se prevarili. Ni Doorsi nisu imali bas gitaru, nego su zamjena bile crno-bijele tipke, a truba je takoreći nepravedno zapostavljen instrument u modernoj, da ne kažem urbanoj pop kulturi. U Vintageu je upravo truba (veliki naklon Igoru Dorotiću) zavladala pozornicom, uz naravno Željku. Stvorila je jedan romantični i u isto vrijeme psihodelični ugođaj, dok je za nešto prljaviji zvuk zaslužan Toni Starešinić sa svojim instrumentima, sekvencerima i čime još ne. Bogatstvo koncertu pružio je i bubnjar Đuro Dobranić sa svojim tupljim zvukom bubnjeva. Željka je pak na pozornici uz mikrofon imala i vokalne efekte i looper (?), pa se Vintageom širio nevjerojatan zvuk na tragu jednog u isto vrijeme toplog, ali i nabrijanog reverba.

Foto: Nikola Knežević

Koncert je bio posvećen, naravno, albumu “I Glow” koji je nedavno objavljen na vinilu i upravo je vinil pravi format za ovakvu vrstu glazbe. Ako ga još niste nabavili, topla preporuka. A žive izvedbe pjesama s albuma, poput “Loveable”, “Dance to Forget” ili “Enough”, bile su nešto posebno. Neke pjesme dobile su extended verzije, u maniri psihodeličnog zvuka kakav smo imali prilike poslušati. Uvijek spominjem Željkinu senzualnost, kako vokalnu, tako i prilikom kontakta s publikom. Što bi rekao naslov jedne pjesme, “Loveable”. I doista jest tako. Ljupko, izravno, kao što njezina glazba izravno dodiruje srce. Publika se rasplesala i to veliki broj njih koji je bio na koncertu, atmosfera je bila sjajna, energija na zavidnoj razini, a emocije su se proširivale prostorom poput nekog ljubavnog trilera. Nježno, ali i strastveno! Dovoljno da trnci prolaze kroz tijelo.

“I Glow” je definitivno jedan od najboljih albuma 2021. godine, a kada ga čujete po prvi put na pozornici, kao što sam svjedočio tome u Vintageu ovog četvrtka, onda će vam biti jasno koliko je ovaj materijal nevjerojatan, u neku ruku i nedokučiv, a u krajnjoj liniji dostojan svjetske glazbene scene. Je Veux – she glows, a Toni, Igor i Đuro su tu da njezinoj vilinskoj prašini koju s radošću širi dodaju sastojke koji se mogu naći samo u najsavršenijim glazbenim receptima.

Foto: Nikola Knežević

Obožavam ovaj koncert i pamtit ću ga jedno dulje vrijeme. Em prvi u Vintageu nakon 2 godine apstinencije, em uz ovakve glazbenike na pozornici. Magično!

Foto: Nikola Knežević