TAJ FILM (NE)ĆEŠ GLEDATI: Boris Štok kroz 10+1 najdražih filmova
21. ožujka 2022.
Nikola Knežević (2798 Članci)
Podijeli

TAJ FILM (NE)ĆEŠ GLEDATI: Boris Štok kroz 10+1 najdražih filmova

Ove godine bit će provedeno istraživanje, a koje se radi svakih 10 godina, o tome koji su najbolji filmovi svih vremena. U pitanju je istraživanje Britanskog filmskog instituta i najrelevantniji je pokazatelj koji su doista filmovi najbolji.

Ususret Sight & Sound Pollu 2022. nastavljamo s rubrikom “Taj film (ne)ćeš gledati” i razgovaramo s glazbenicima o njihovih 10 najdražih ili najboljih filmova svih vremena. Na red je došao talentirani riječki glazbenik Boris Štok, ujedno i kustos Art-kina Croatia u Rijeci. Ovo je njegovih deset + 1:

1. Tony Scott: Glad (The Hunger, 1983.)

“Dark” vibra, glazba Bauhausa, odlična gluma… Film koji sam sa guštom pogledao nedavno opet, izabravši ga u program Art-kina u Rijeci kao kustos. Romantični pogled na vječne teme: smrt i ljubav.

2. Alan Parker: Anđeosko srce (Angel Heart, 1987.)

Omiljeni glumci 80-ih u jednom filmu, slikoviti prikaz južnjačke Amerike pune praznovjerja, prevare, strasti, a sve začinjeno prodajom duše vragu (De Niro).

3. Penny Marshall: Buđenja (Awakenings, 1990.)

Vrlo dirljiv prikaz empatije i želje za životom. Sreća je u malim stvarima, a svaki dan treba živjeti kao da je posljednji. Ponekad prolazimo kroz život nesvjesni koliko toga uzimamo zdravo za gotovo. Williams i De Niro odlični.

4. Paul Thomas Anderson: Bit će krvi (There Will Be Blood, 2007.)

Danial Day Lewis u epskom prikazu srednje Amerike, sirove utrke za novcem i uspjehom. Toliko simbolike – bezvremensko.

5. Ethan Coen, Joel Coen: Veliki Lebowski (The Big Lebowski, 1998.)

Kralj svih kraljeva, idol svakog Amerikanca. Po meni uloga života Bridgesa. “This aggression will not stand…”

6. Ethan Coen, Joel Coen: Fargo (1996.)

Prvo bijaše film, pa potom serija. Oboje remek djela. Svaka vukojebina ima svoje luđake, a njihove ideje ne treba podcijeniti!

7. Ethan Coen, Joel Coen: Nema zemlje za starce (No Country for Old Men, 2007.)

Javier Barden i nejgova frizura su plaćeni ubojica, jao se ga onome tko im je meta. Odličan triler, odlična kamera, fotografija, scenarij…

8. Sam Mendes: Put oslobođenja (Revolutionary Road, 2008.)

Odlična gluma i scenarij! Američka dokolica, middle class, krive odluke, što mislimo da smo trebali biti, a što zapravo jesmo… Tko su ti ljudi oko nas?!

9. David Fincher: Klub boraca (Fight Club, 1999.)

Meni jedan od dražih redatelja. Dodao bih još i “Sedam”. Mračni trileri i odlično profiliranje ubojica, problemi i preokupacije koje su očito svakodnevica preko bare. Brad Pitt, Morgan Freeman, Edward Norton.

10. Sean Penn: Zakletva (The Pledge, 2001.)

Penn i Nicholson zajedno, to mora biti odlično! Ima tu još dobrih filmova i uloga, ali ovo mi je prvo palo na pamet. Umirovljeni detektiv koji je htio mir, ali ga nije našao. Naprotiv.

11. Sidney Lumet: Serpico (1973.)

Navodno istinita priča. Al Pacino, svima omiljeni glumac, u jednoj nepretencioznoj, a opet genijalnoj ulozi nepodmitljivog policajca. Preporučam!