Film “CODA” donio Apple TV+ prvog Oscara za najbolji film – “Dune” ipak najveći pobjednik s 5 nagrada
28. ožujka 2022.
Music Box (10918 Članci)
Podijeli

Film “CODA” donio Apple TV+ prvog Oscara za najbolji film – “Dune” ipak najveći pobjednik s 5 nagrada

Film “CODA” redateljice Sian Heder dobio je Oscara za najbolji film, što se prvi put dogodilo za Apple TV+ koji je kupio film za 25 milijuna dolara. Dodjela nagrada Oscar donijela je još nekih iznenađenja, ali i logičnih pobjeda.

Will Smith (“Kralj Richard”) i Jessica Chastain (“Oči Tammy Faye”) osvojili su Oscara za najboljeg glumca i najbolju glumicu, dok je Jane Campion (“Šape pasje”) osvojila nagradu za najbolju režiju. “CODA” je osvojio sve tri kategorije u kojima je nominiran — najbolji sporedni glumac (Troy Kotsur), najbolji prilagođeni scenarij (Sian Heder) i najbolji film — iako to nije bilo dovoljno da pobijedi znanstveno-fantastični ep “Dune “Denisa Villeneuvea koji je osvojio pet nagrada, za najbolji zvuk, filmsku montažu, kinematografiju, vizualne efekte i produkcijski dizajn. U pitanju jesu sporedne kategorije Oscara, ali brojke govore sve.

Oscara za najbolju sporednu žensku ulogu dobila je Ariana DeBose za “Priču sa zapadne strane”, Kenneth Branagh odnio je nagradu za najbolji originalni scenarij (“Belfast”), a najbolji strani film je japanski “Drive My Car”. Hans Zimmer dobio je Oscara za najbolju filmsku glazbu za film “Dune”, a najbolju pjesmu ima film “No Time to Die” te su Oscara dobili brat i sestra Finneas O’Connel i Billie Eilish.

Sve ostale dobitnike pogledajte OVDJE.

Dodjelu nagrada Oscar obilježio je i svojevrsni skandal kada je Will Smith na pozornici udario Chrisa Rocka zbog neumjesne šale usmjerene prema Willovoj supruzi Jadi Pinkett Smith.

Foto: Kyusung Gong / A.M.P.A.S.