RECENZIJA: J.R. August: “Still Waters” – daleko od mirnih voda
19. travnja 2022.
Karlo Rafaneli (102 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: J.R. August: “Still Waters” – daleko od mirnih voda

Drugi album Nikole Vranića, “Still Waters” (Croatia Records), objavljen je, nimalo slučajno, na Veliki petak. Vranić pjesme i prateće vizuale puni kršćanskom simbolikom, ne olakšavajući si dojam pretencioznosti koji je dio publike već mogao dobiti kad je u pitanju jako dobar i višestruko nagrađivan prvijenac “Dangerous Waters”, čije su tematske i instrumentalne preokupacije sada podebljane.

No, da se Vranić opterećuje takvim pitanjima, sigurno si ne bi nadjenuo umjetničko ime John Raven August i stvarao klavirske pop balade koje posjeduju dozu bombasta čak i kad su, kao što je ovdje slučaj, nastale u pademijskim uvjetima kućnog studija. Vjerojatno najbolja stvar kod njegove glazbe je neskrivena, urođena predanost. Nastupao s višečlanim bendom ili snimao sam u sobi, Vranić zvuči jednako uvjereno u to što radi. Sve kritike koje bi se mogle uputiti, poput pomalo nezgrapne, pretjerano očite upotrebe religijskog simbolizma ili “saharinskih” klavirskih dionica, teško prolaze kad se vidi s kolikim su žarom ove pjesme isporučene.

Album stoga zapravo mogu srušiti “unutarnji”, a ne “vanjski” razlozi. Same pjesme su istodobno ambicioznije, ali i manje uvjerljive od onih na “Dangerous Waters”. Upotreba nametljivih “stomp” perkusija odvodi album prema digitaliziranom gospel popu koji je daleko od intimističke topline prošlog albuma. Čak i ako ti aranžmanski odabiri možda nisu najsretniji u odnosu na dosadašnji autorski izričaj, svestran, izražajan i energičan vokalni pristup ostaje najjače oružje J.R. Augusta, ono koje sve ove nedostatke relativno lako iskupljuje.

Foto: Filip Gržinčić

Ocjena
3.5 out of 5

3.5

Dobro
3.5 out of 5