Hip hop velikan Rakim premijerno u Zagrebu u Petom Kupeu
10. svibnja 2022.
Music Box (11092 Članci)
Podijeli

Hip hop velikan Rakim premijerno u Zagrebu u Petom Kupeu

Najdugovječnija domaća radijska hip hop emisija Blackout sljedeće godine slavi svoj 30. rođendan, no slavlje počinje već 3. rujna kad u novootvoreni zagrebački klub Peti Kupe dolazi vjerojatno najbolji rapper svih vremena, kultni “The God MC”, Willis Michael Griffin Jr., poznatiji kao Rakim.

Rakim se u Zagrebu sluša još od davne 1987. godine kad su Eric B & Rakim objavili pjesmu “Paid In Full”, koja je instantno bila uvrštena čak i u dnevnu rotaciju tadašnjeg vrlo popularnog, a danas nažalost ugašenog, Radija 101. Rakim, porijeklom iz gradića Wyandanch (Long Island, New York) izrazito rijetko gostuje u Europi, zato je njegov nastup svojevrstan privilegij. Posljednji put u Europi je nastupao 2011. godine, a na stari kontinent dolazi brodom Queen Elizabeth 2 jer ne leti avionom. Na sceni je od sredine 80-ih i spada u sami vrh najboljih hip hop glazbenika svih vremena, kao duo Eric B & Rakim iza sebe ima četiri kultna albuma, te tri samostalna albuma, gdje je surađivao sa svojim prijateljima i suborcima, također hip hop legendama DJ Premierom i Peteom Rockom, koje je Zagreb imao sreću vidjeti nekoliko puta.

Rakim se smatra najznačajnijom osobom zaslužnom za transformaciju i nastanak zlatnog doba hip hopa 80-ih, osobu koja je poziciju MC-a dovela na višu razinu i u, do tada, relativno jednostavne tekstove unijela kompleksnost i dubinu, zadržavajući i dalje besprijekoran flow bez kojeg hip hop gubi svoj smisao. Iz Rakimove izrazito bogate biografije izdvaja se da je MTV 2006. godine album “Paid In Full” (Eric B & Rakim) proglasio najboljim hip hop albumom svih vremena, a jedan od najvažnijih hip hop časopisa, The Source, ga je 2012. godine proglasio najboljim tekstopiscem svih vremena. Njegov, u to vrijeme, revolucionaran pristup pisanju tekstova, rima i metafora, te negiranje uobičajenih normi žanra, dovele su do toga da ga se uspoređivalo s jazz velikanom Theloniousom Monkom.

Phat Phillie i DJ Frx startali su radijsku emisiju Blackout Rap Show davne 1993. godine na nekadašnjem Radiju 101, Phillie trenutno emitira na Radiju 808 (93,9 Mhz) ponedjeljkom od 21:00. Osim Blackoutove 30. obljetnice, koja će se obilježavati tijekom cijele 2023. godine, Phillie priprema otvaranje zagrebačkog Hip-hop muzeja i kulturnog centra, kompilaciju zagrebačkih rap pionira “Zagreb Rap Demo 1985 – 1992”, Blackout hip hop label, u suradnji sa Stoletom, te knjigu ”Hip hop memorabilije”.

Rakim u klub Peti Kupe dolazi u sklopu svoje europske turneje tokom koje će u  kolovozu i rujnu posjetiti još Ljubljanu, Beč, München, Paris, Stockholm, Kopenhagen, Varšavu, London, Hamburg. Domaći DJ support Rakimu pružit će Bizzo iz Bolesne Braće, Mr. Dirty Hairy i Phat Phillie.

Ulaznice potražite u sustavu Entrio.hr, early bird po cijeni od 180 kuna, nakon rasprodaje kontigenta će im cijena biti 220 kuna, a na dan koncerta, ako ih ostane, cijena će im biti 250 kuna, no kako je kapacitet kluba 600 ljudi, očekuje se da će koncert biti vrlo brzo rasprodan, zato požurite!