U SPOMEN NA VLADU DIVLJANA: 4 Maljčika opet na beogradskom Kolarcu spojila Divljana i Prokofjeva
11. svibnja 2022.
Music Box (9893 Članci)
Podijeli

U SPOMEN NA VLADU DIVLJANA: 4 Maljčika opet na beogradskom Kolarcu spojila Divljana i Prokofjeva

Pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić, pod imenom 4 Maljčika, dan poslije novosadskog koncerta u Sinagogi, nastupili su i u Beogradu, u ispunjenoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u organizaciji agencije Long Play.

Obilježavajući rođendan Vlade Divljana, 10. svibnja, njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj Šandorov je, sa svojim učenikom Nikolićem, ponovno, poslije više od godinu i pol dana, na istom mjestu virtuozno uklopio stvaralaštvo prerano preminule legende pop muzike naših prostora i velikog ruskog kompozitora i pijanista Sergeja Prokofjeva.

Priznati umjetnici su, čim su se pojavili na sceni, dočekani gromoglasnim aplauzom. Tijekom 80 minuta pokazali su da spoj naizgled nespojivog, zapravo, izuzetno dobro funkcionira, a reakcija oduševljene publike predstavlja najbolju potvrdu. Iz opusa jednog od najvećih klasičnih kompozitora 20. stoljeća prvo se začula Toccata u D molu, koja se pretopila u „Retko te viđam sa devojkama“. Kad je Prokofjev u pitanju, dominantni su bili fragmenti Klavirskog koncerta br. 3. Kroz „Kenozoik“ i „Gde si sad, cica maco“ začuli su se segmenti Klavirske sonate br. 3.

 U novo ruho presvučene su, često se i preplićući, vanvremenske pjesme Idola i poneke iz kasnijih faza Divljanove karijere – „Plastika“, „Nemo“, „I uvek kad se“, „Nebeska tema“, „Odnesi me“, „Rusija“, „Maršal“, „Devojko mala“, Dok dobuje kiša“, „Ona to zna“  „Patuljci“… „Maljčiki“ su u završnici ispraćeni frenetično, uz zvuk dlanova u ritmu.

U svakom odsviranom tonu osjetilo se s kolikom ljubavlju su glazbenici pristupili realiziranju ovog projekta. Nekoliko puta su tijekom večeri napuštali pozornicu i ubrzo se vraćali, a publika ih je pozdravljala sve snažnijim ovacijama.