Richard Bona headliner 31. festivala Jazz Time Rijeka
21. svibnja 2022.
Music Box (10005 Članci)
Podijeli

Richard Bona headliner 31. festivala Jazz Time Rijeka

Međunarodni jazz festival Jazz Time Rijeka, za svoje nam je 31. izdanje, osigurao pravu glazbenu poslasticu. Na Trsatsku Gradinu, sa svojim kvartetom, dolazi legendarni kamerunski glazbenik Richard Bona!

Obožavatelji ga zovu “Afričkim Stingom”, kritičari ga nazivaju profesionalcem, ali zapravo je njegovo jedinstveno i elektrizirajuće povezivanje s publikom ono što ga definira onakvim kakav on zapravo jest – pravi glazbenik. Glas Richarda Bone kojim se služi bez napora, iznimno umijeće na bas gitari, jedinstven pristup pisanju pjesama/aranžiranja, te sposobnost jednostavnog učenja bilo kojeg instrumenta samo tako da gleda kako ga drugi sviraju, pozicioniralo ga je kao jednog od rijetkih afričkih umjetnika koji je stekao svjetsku reputaciju. Podrijetlom iz Kameruna, Bona je ostao vjeran svojim korijenima, a afrički ritmovi odražavaju se u svakom od njegovih sedam albuma. Tražeći inspiraciju u svom podrijetlu, teme Boninih albuma bave se međunarodnim temama koji odražavaju njegovu želju da koristi glazbu kako bi zauzeo stav o pitanjima koja utječu na potlačene.

Bona će na 31. JazzTimeRijeka nastupiti u sastavu:

Richard Bona: bas & glas
Ciro Manna: gitara
Michael Lecoq: klavijature
Nicolas Viccaro: bubnjevi

Ulaznice za koncert Richarda Bone potražite u sustavu Moje karte.

U četvrtak 26. svibnja nastupit će vrsni gitaristički trio Pešut – Lesić – Kovačić, koji je upravo na Trsatskoj Gradini prije dvije godine premijerno predstavio svoj projekt 9OF3. Petak 27. svibnja rezerviran je za Ivan Kapec 5tet. Zagrebački jazz gitarist i skladatelj, Ivan Kapec, uz svoje stalne suradnike okupljene oko albuma “Crta”, predstavit će se programom skladbi napisanih upravo za ovaj album, koji je izvrsno prihvaćen i od publike i od kritike. Ulaz za koncerte 9OF3 i Ivan Kapec 5tet je slobodan.

Kao i svake godine organizatori festivala pripremaju i dnevne programe, koji će na Trsatskoj Gradini od 10 do 12h predstaviti riječku jazz scenu. Program dnevnih koncerata biti će objavljen uskoro.

Foto: Vedran Levi