IZVJEŠĆE/FOTO: Galoop festival u Đakovu – Đakovo, Đakovo, grade…
5. lipnja 2022.
Željko Mirković Miki (197 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Galoop festival u Đakovu – Đakovo, Đakovo, grade…

3. i 4. lipnja u malom slavonskom mjestu održan je festival koji je organizirala LAA Agency potpuno opravdavši očekivanja nastupa željne publike.

Đakovo je desetljećima bilo ucrtano na karti turističkih i glazbeno-scenskih zbivanja uglavnom vezano za Đakovačke vezove, manifestaciju koja je svojom kvalitetom i brojnošću sudionika i publike često nadilazilo veličinu mjesta u kojemu je održavana. No, posljednjih godina, najprije zahvaljujući Centru za kulturu i agilnoj ravnateljici Sanji Pavleković te Rock baru King koji je bio mjesto održavanja brojnih rock koncerata ali i promocija knjiga i sličnih događanja polako ali sigurno tom malom slavonskom mjestu pridružuje atribut nečega što bismo također nazvali tradicijom ali drugačijega izričaja. Strossmayerov park i amfiteatar gotovo su idealno mjesto gdje mladi i oni koji se takvima osjećaju mogu rockijati navečer pa nije bilo iznenađenje što je, nakon koronskoga vremena, velik dio publike iz Slavonije pohrlio na Galoop festival.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković

Dvodnevno događanje koje je organizirala LAA Agency, već dokazana brojnim većim nastupima (i) stranih velikih bandova u Hrvatskoj, ponudila je izbalansiran i vrlo dobar line up koji je, pogotovo drugoga dana, privukao ljubitelje rocka iz, kako rekoh, cijele Slavonije. Prvoga dana Festival je otvorila riječka grupa Jonathan, koncertno jedni od najboljih predstavnika (uvjetno rečeno) novijih hrvatskih izvođača. Premda iza sebe imaju album “To Hold” i “To Love” koji su oduševili kritiku i publiku, pravo je zadovoljstvo vidjeti ih uživo. Čvrsta, precizna svirka, visokoenergetski nastup nije ostavio ravnodušne Đakovčane i goste.

Nakon njih na pozornicu su izašli Pips, Chips & Videoclips, iskusni i dugovječan bend bogate i šarolike diskografije, koji nije dopustio da atmosfera padne ni za milimetar. Ripper i društvo izveli su niz pomno složenih uspješnica pripremivši posjetitelje za nastup Rundeka i ekipe. Najdulji i finalni nastup prve večeri ponudio je, prije svega, odlične stvari s “Brisanoga prostora” koje su predstavljene s puno aranžmanskoga i izvođačkoga šarma no publika je najvatrenije pozdravila stare stvari Haustora, pogotovo bis u kojemu je Rundek otpjevao “Šejn” i “Šal od svile”. Nastupivši na istom prostoru zajedno s J. R. Augustom 2020., simpatični i veliki pop rock autor na nastupu je isporučio naramak stvari iz svoje bogate karijere plasiravši i niz političko vrijednosnih stavova i sudova, od vegetarijanstva do Kube.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković

Drugi dan Festivala pred, kako napisah, još brojnijom publikom, započeo je M.O.R.T., bend iz Sinja. Usporedba Sinja i Đakova neminovna je i ne samo zbog veličine mjesta nego i zbog mentaliteta (nešto starijih) sumještana u oba gradića. Usporedba, pak, s Jonathanom također stoji jer su i oni donijeli energiju i stav kakvu mogu donijeti glazbenici ili umjetnici iz manjih mjesta koji svojim radom i iskrenšću opisuju stvari kakve jesu a ne kakve možemo pročitati u PR ili turističkim brošurama. Čak i nešto „divljiji“ i svirački brži od Riječana, osvojili su srca publike (prvi put su u Đakovu), a toplo preporučam i njihove albume, pogotovo “Tužnu kocku”.

Hladno pivo slavi 35 godina postojanja, a dio bogatoga repertoara predstavili su kao nastavljači energetskoga maksimuma iza Sinjana iz M.O.R.T.-a. Mile, dobro raspoložen, bend naravno uigran s dosta kilometara u nogama (i rukama). Prošlogodišnji nastup u već spomenutom Rock baru King bio je odličan, a i ovaj pred deset puta brojnijom publikom nije bio ništa lošiji. Može li žešće i luđe? Može. Kraj Festivala bio je rezerviran za Brkove i njihov osebujni spoj punka i narodnjaka. Grad ne čini gradom njegova veličina nego ljudi.

Foto: Tatjana Prvulović Mirković

Oni koji nekim drugim ljudima iz nekih drugih mjesta imaju što za ponuditi. I zato s Đakovom nema šale. Ono nije samo grad u već spominjanoj pjesmi. Đakovo je grad jer ljubiteljima glazbe i kulture ima što dati. Bravo za organizatore, izvođače i za publiku. I za Grad.