Legendarni Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom
3. srpnja 2022.
Music Box (11078 Članci)
Podijeli

Legendarni Lačni Franz oprašta se od fanova regionalnom turnejom

Došlo je vrijeme da se oprostimo na način kojeg naš brend i band zaslužuju. Ove se jeseni serijom koncerata u regiji”, rekao je Zoran Predin.

Lačni Franz odlazi u povijest. Legendarni slovenski novovalni bend pod vodstvom Zorana Predina nakon 43 godine karijere prestaje sa radom. U njihovoj, isključivo autorskoj, glazbi u prvome su se razdoblju karijere mogli čuti utjecaji lokalnog folk-nasljeđa, jazza, elementi kabareta, bluesa i bogatog iskustva angloameričkog art rocka i post punka. Domaća kritika je njihovu glazbu najčešće etiketirala kao ‘kabaret rock’, dok im se danas pripisuje međunarodna etiketa – ‘hard indie’. U bezvremenskim tekstovima pjesama Lačnog Franza, lirika Zorana Predina provoicira ironijom i sarkazmom, nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je gotovo uvijek dvosmislena, što im daje i prepoznatljivost i alibi.

“Pod zajedničkim nazivom, VELIKI FINALE, opraštamo od svoje publike. Program koncerta izbor je pjesama sa svih naših albuma. U 43 godine karijere benda objavili smo 13 studijskih albuma, 2 živa albuma i 4 kompilacije. Odsvirali smo preko 2000 koncerata. Od 1.1.2023. Lačni Franz odlazi u povijest” – Zoran Predin

Od 2014. godine Lačni Franz nastupa u pomlađenoj postavi. Anej Kočevar (bas), Luka Čadež (bubnjevi), Boštjan Artiček (klavijature) i Tine Čas (gitara), svježa su krv, koja svira stare i nove pjesme energijom Lačnog Franza iz osamdesetih, i njome puni žile najmlađe publike, kao i skeptičnih starih fanova.

Prvi datumi koncerata turneje “Veliki finale” već su objavljeni. Lačni Franz možete slušati 1.7. na 27. Festivalu Bled, 6.7. u Kopru9.7. u Mostu na Soči, a od do sada potvrđenih koncerata u regiji najavljeni su 17.9. Novi Sad29.9. Ruma3.9. Smederevo i 1.10. Beograd.

Foto: Vedran Levi