IZVJEŠĆE/FOTO: Judas Priest i u Ljubljani proslavili 50 godina heavy metala
19. srpnja 2022.
Vedran Levi (34 Članci)
Podijeli

IZVJEŠĆE/FOTO: Judas Priest i u Ljubljani proslavili 50 godina heavy metala

NuCoast Concerts doveo je Judas Priest u sklopu njihove obljetničke turneje u utorak, 12. srpnja, u ljubljansku dvoranu Stožice.

Kao predgrupa nastupila je australska rock supergrupa The Dead Daisies, koju čine Doug Aldrich, Glenn Hughes, David Lowy i Brian Tichy, što je bio izvrstan uvod u spektakl koji je uslijedio.

U sljedeća dva sata Rob Halford i ekipa proveli su nas kroz tobogan hitova koji su obilježili njegovu karijeru i uspjeh Judas Priesta. S “One Shot at Glory” počinju koncerti ove turneje, dok su se s pjesmom “Lightning Strikes” dotakli zadnjeg studijskog albuma “Firepower”. “You’ve Got Another Thing Comin'”, “Freewheel Burning”, “Turbo Lover” i “The Sentinel” su predstavljale plodnu karijeru osamdesetih godina. Najzastupljeniji album definitivno je bio “Painkiller”. Instrumental “Battle Hymn” uveo je bend na pozornicu, a uz već spomenutu prvu pjesmu, izvođene su “Hell Patrol” i nezaobilazna “A Touch of Evil”. Na upit bubnjara Scotta Travisa koju bi pjesmu htjeli čuti, publika je uobičajeno tražila naslovnu pjesmu albuma, s kojom je završio ‘regularni’ dio nastupa.

Foto: Vedran Levi

Bis je započet s introm “The Hellion” nakon koje je krenula pjesma “Electric Eye”. Nakon nje došao je trenutak izlaska Harley Davidsona na pozornicu što uvijek znači kako je vrijeme za “Hell Bent for Leather”. Do kraja su svirane “Breaking the Law” i “Living After Midnight” nakon čega je Queenova “We Are the Champions” označila kraj koncerta. Osim autorskih pjesama Judasi su izveli i njihove dvije klasične obrade, “Diamond and Rust” Joan Baez, te pjesmu Fleetwood Maca “The Green Manalishi (With the Two Pronged Crown)”.

U odnosu na neke starije pjevače, koje smo imali prilike slušati zadnjih mjeseci, Halfordov glas zadržao je nevjerojatne mogućnosti, što se moglo najbolje primjetiti pri izvedbi “Painkillera”. Čak i nakon uspješne borbe s karcinomom, koji je kako je sam pjevač kazao u remisiji, pokazao kako je ovaj bend daleko od prestanka nastupanja. Sam zvuk na koncertu bio je iznimno čist i precizan tako da se moglo uživati u svakoj noti koja je odsvirana. Mnogi bendovi pozavidjeli bi na kvaliteti i atmosferi koja je vladala u dvorani Stožice.

Uslijed izbacivanja K.K.Downinga i nemogućnosti nastupa Glenn Tiptona, kao zamjena zasvirali su gitaristi Andy Sneap i Richie Faulkner koji su svojom svježinom dodatno osnažili koncertna pojavljivanja. Novi album najavljen je za 2023./2024. tako da ćemo imati prilike opet gledati Judas Priest u akciji kad dođe trenutak njegovog koncertnog promoviranja.

Foto: Vedran Levi