Glazbeno-filmske poslastice na Motovun Film Festivalu
23. srpnja 2022.
Music Box (11067 Članci)
Podijeli

Glazbeno-filmske poslastice na Motovun Film Festivalu

Filmske će noći u Motovunu obilježiti i tri ponoćne projekcije vrlo različitih filmova koje povezuje glazba. Dolaze iz tri različita vremena, različitih filmskih rodova, svi su nastali u Švedskoj – zemlji partneru ovogodišnjeg Motovun Film Festivala koji se održava od 26. do 30. srpnja.

Vještice – povijest magije kroz stoljeća, klasik je švedskog nijemog filma koji će biti prikazan u publici omiljenom izdanju – uz glazbenu pratnju uživo. Vještice su nastale prije točno sto godina i u to su vrijeme bile kontroverzne, blasfemične, cenzurirane, sve zbog okultnih prizora i prikaza seksualnosti koji su provocirali tadašnji društveni moral. MFF prikazuje verziju filma u kojoj je narator William S. Burroughs, a projekciju će u jedinstveni događaj strave pretvoriti živa glazbena pratnja Alena i Nenada Sinkauza, koji su samo za tu priliku uglazbili ovo nijemo remek-djelo. Braća Sinkauz autori su glazbe za mnoge umjetničke i multidisciplinarne projekte, ali i za brojne hrvatske igrane i animirane filmove te dobitnici četiri Zlatne arene za glazbu.

Zvuk buke jedan je od najoriginalnijih i najotkačenijih švedskih filmova novijeg doba. Priča je to o bandi bubnjara koji, u sklopu umjetničkog projekta, teroristički upadaju u institucije i javne prostore i remete rutinu bukom. U potjeri za njima je policijski inspektor bez sluha za glazbu, kojem je ovo najgori slučaj u karijeri. Sve to čini zabavan film koji se lako gleda i teško zaboravlja.

Abba je zaštitni znak Švedske, jedan od njezinih simbola, najveći izvozni hit njihove moćne glazbene industrije. Grupa je ovjekovječena na filmskom platnu samo jednom, u dokumentarcu iz vremena vrhunca njihove slave, za turneje po Australiji 1977 godine. Tako ovaj film funkcionira i kao jedini dokument ne baš mnogobrojnih nastupa uživo proslavljenog četverca. U filmu prepunom svima poznatih kompozicija, publici će biti omogućeno da se pjevanjem priključi ovoj karaoke-projekciji.

Osim ovih filmova, publiku u Motovunu očekuje i bogat glazbeni program. Već prvog dana, 26. srpnja, nastupa grčka etno-ska-punk atrakcija Koza Mostra, a u nastavku festivala i Đutko i Plodovi zemlje, kantautorica Miriiam i istarska glazbena institucija Gustafi. Posljednjeg dana festivala, 30. srpnja, s platna se nakon projekcije filma Nosila je rubac črleni spuštaju etno-punk veseljaci Cinkuši, a cijelu feštu zaključit će stari motovunski prijatelj – DJ Mario Kovač.

Ulaz na koncerte je slobodan, dok su ulaznice za filmski program dostupne u sustavu Moje karte.