Country pop ikona Shania Twain objavila album paralelno s izlaskom dokumentarca o njezinom životu
27. srpnja 2022.
Music Box (10743 Članci)
Podijeli

Country pop ikona Shania Twain objavila album paralelno s izlaskom dokumentarca o njezinom životu

Od novog lica u Nashvilleu do međunarodne ikone: od danas se na Netflixu može pogledati „Shania Twain: Not Just A Girl“, dokumentarni film u režiji Jossa Crowleyja u kojem pjevačica nadilazi žanrove i granice, trijumfe i probleme.

Paralelno s dokumentarcem objavljen je i kompilacijski album pod nazivom „Not Just A Girl (The Highlights)“ koji – osim nove eponimne pjesme – uključuje neke od njezinih najvećih hitova prema redoslijedu pojavljivanja u dokumentarcu. Fizičko izdanje albuma bit će dostupno početkom rujna.

Shania Twain se još od devedesetih navodi kao jedna od najvažnijih predvodnica feminizma koja je ženama svojim djelovanjem pomogla da se osjećaju osnaženo. Svojom je glazbom rušila rekorde, prikupila ogromnu međunarodnu bazu obožavatelja i stvorila katalog bezvremenskih hitova. „Not Just A Girl” vodi gledatelje tamo gdje je sve počelo, odnosno u Timmins (Ontario) gdje možemo vidjeti pjevačicu kako, dok odrasta u siromaštvu, nadahnuće crpi iz životne priče Dolly Parton. Potom pratimo njezin razvoj – počevši od njezinog prvog potpisivanja za diskografsku kuću u Nashvilleu, pa do trenutka kada je upoznala svog budućeg supruga i rock producenta Mutt Langea prije pisanja, snimanja i izdavanja njezinog revolucionarnog albuma „The Woman In Me”. U produkciji Mercury Studiosa, dokumentarac sadrži snimke iz studija tijekom cijele njezine karijere te potpuno nove intervjue sa Shaniom. Dokumentarni film – koji se osvrće i na šesti studijski album kojeg pjevačica trenutno priprema – pruža uvid u nastanak jedne od najomiljenijih svjetskih superzvijezda i modnih pionirki popa, countryja i rocka.

„Not Just A Girl” priča je o ženi koja je odlučila samostalno utrti svoj vlastiti put. Među intervjuiranim gostima u filmu su Lionel Richie, Diplo, Avril Lavigne i Orville Peck. Lionel Richie ju naziva pionirom, dok Orville Peck nadodaje da je utabala put glazbenicama diljem svijeta te da je njemu, kao klincu, izgradila samopouzdanje i osjećaj sigurnosti. Film prikazuje kako se Shania razvija kao crossover glazbenica, vječno prkoseći stereotipima o uvjetima koje trebaš zadovoljiti da postaneš country zvijezda, te otkriva gledateljima proces njezinog razvoja u globalni pop fenomen nakon izlaska albuma „Come On Over”. Shania je preuzela univerzalne ideje o samopouzdanju, ženstvenosti i samootkrivanju i učinila ih srodnima – utjecaj njezinog stvaralaštva i djelovanja na LGBTQ+ zajednicu i glazbenike današnjice je neporeciv.

Shania Twain je peterostruka dobitnica GRAMMY-ja i jedna od najpoznatijih glazbenica na svijetu. S pet izdanih albuma iza sebe i više od 100 milijuna prodanih albuma diljem svijeta, Twain je jedna od najuspješnijih country pop izvođačica svih vremena. Neki od njezinih najvećih hitova su „Any Man of Mine,” „That Don’t Impress Me Much,” „You’re Still the One” i „Man! I Feel Like A Woman”.

Foto: Alexander E. Harbaugh