RECENZIJA: Haustor: “Treći svijet (Reizdanje 2022)” – album koji je u svoje vrijeme bio potpuno drugi svijet za sve ostalo
5. kolovoza 2022.
Boris Abramović (292 Članci)
Podijeli

RECENZIJA: Haustor: “Treći svijet (Reizdanje 2022)” – album koji je u svoje vrijeme bio potpuno drugi svijet za sve ostalo

Croatia Records i dalje udarnički kroči vremenima novog vala i s vremena na vrijeme, ali redovito, nas obraduje novim vinilnim reizdanjima novovalnih bisera.

Nakon prošlogodišnjeg obljetničkog izdanja povodom četrdeset godina od originalnog objavljivanja prvijenca Haustora, ovaj put smo dobili vinilno reizdanje njihovog drugog albuma Treći svijet” koji je originalno objavljen 1984. godine. Naravno, kao i obično, nećemo ovdje pisati pravu recenziju ovog odličnog albuma, svojevremeno je o njemu puno toga napisano, ali ćemo samo podsjetiti na ovaj album te ovo vinilno reizdanje preporučiti svima. Jer svaka iole ozbiljnija kolekcija vinila ne bi trebala biti bez ovoga bisera.

Album je bez problema izdržao tijek vremena koje je prošlo od njegovog objavljivanja, a na popisu najboljih sto albuma diskografija svih država ex-Yu, od 1955. do 2015. godine, koje je objavilo hrvatsko izdanje Rolling Stone magazina, Treći svijet” je bez problema ušao u prvih deset albuma. Prisjetit ćemo se malo tih vremena, konteksta i okolnosti u kojemu je album nastajao, a ocjenu albumu nećemo davati, vrijeme je na najbolji način dalo ocjenu ovome albumu.

Nakon velikog uspjeha prvijenca Haustor 1981. godine i fantastičnih koncerata koji su ga pratili, većina benda je završila u vojsci, a nakon povratka, početkom 1983. godine bend je nastavio rad u ponešto izmijenjenom sastavu u odnosu na prije. Ozren Štiglić je otišao, a u bendu su ostala dvojica glavnih autora, Darko Rundek i Srđan Sacher, dok su uz njih bili i Damir Prica, Srđan Gulić i novi gitarist Zoran Zajec. Uz produkciju Željka Brodarića Jappe i bogatu puhačku sekciju koja je pratila bend, snimili su poprilično drugačiji album od svih očekivanja. Veliki utjecaj reggae glazbe, latinoameričkog folklora pa i općenito world musica, vrlo dobro su uklopili u svoje lijepo struktuirane pop pjesme, a Rundekovi tekstovi nalazili su inspiraciju na sve strane, od biblijskih simbola preko stripova do filmova i slika.

Jedina pjesma na albumu koja je pomalo i odudarala od atmosfere i koncepta Trećeg svijeta je naravno Radnička klasa odlazi u raj”, koja zbog svoga teksta nije našla svoje mjesto na prvijencu, a nakon tri godine su očigledno neka politička vremena sazrijela i pjesmu koju su izvodili od početka svoje karijere uvrstili su na ovaj album.

“.. bolje je da odete, prilike su nove
Ulozi u povijesti došao je kraj
U pola četiri ujutro sa perona pet
Radnička klasa odlazi u raj
Pa-pa, proleteri
Pa-pa, proleteri…”

Danas već odavno nema radničke klase, barem ne u onom obliku i smislu kao prije nekih četrdesetak godina i više kada je pjesma nastala, je li otišla u raj ili možda negdje drugdje (da ne psujemo), ali pjesma i dan danas ponosno stoji kao neki lagani ubod svim vlastima.

“Treći svijet” se općenito smatrao albumom na kojemu je Srđan Sacher dao svoj maksimum, album je pun njegovog basa i njegovih ritmova, a Srđan je nakon toga lagano otišao iz benda, za početak sa Srđanom Gulićem u Brojane, a kasnije u još neke projekte od kojih možda ponajviše pamtimo fantastične Vještice koji su se također u velikom obimu bavili nekim vrstama world music glazbe.

U vrijeme albuma Treći svijet” od prvog udara novog vala prošlo je već više od tri godine i tražili su se novi putevi kojim će se krenuti. Naravno, Haustor je krenuo jednim svojim posebnim putem koji je drugima bio sasvim nepoznat i bez ikakve dvojbe možemo reći da je Treći svijet” u svoje vrijeme bio jedan sasvim drugi svijet za sve ostalo.

“…glasovi iz tame su prestali davno
još su samo u pjesmi.
oko tebe diše treći svijet
i mi te čekamo…
još samo jednom pogledaj taj zid
još jednom pogledaj,
digni visoko ruke …
oko tebe diše treći svijet
I mi te čekamo …
oko tebe diše treći svijet,
izbriši tragove,
digni visoko ruke,
i digni visoko ruke,
i digni visoko ruke …”

Osam pjesama koje je ovaj album donio stoje i dan danas kao nešto od najboljega što je glazba na ovim prostorima iznjedrila.

Haustor već odavno ne postoji, Rundek ima svoju ultra uspješnu samostalnu karijeru, Sacher je u nekoliko navrata radio projekte s više ili manje uspjeha, odnedavno se vratio i objavljivanju samostalnih albuma, a dugo se čekalo i nadalo ne bi li se ova ekipa s Trećeg svijeta” možda ponovo okupila. Nedavno je objavljeno da se ekipa ponovno okupila kako bi snimila “Treći svijet Dub 2022” koja će se pojaviti kao prateći singl ovog reizdanja.

Ne znamo kada ćemo i hoćemo li uopće čuti novi Haustor, ali nas reizdanje ovoga novovalnog bisera svakako na divan način može vratiti u neka druga vremena i priuštiti nam ponovo neke od vrhunskih glazbenih užitaka.

Ocjena
5 out of 5

5

Izvrsno
5 out of 5