Slavonski psihodelični sastav Ukleti Dukat najavio album singlom i spotom “Dva dukata za poslije”
17. kolovoza 2022.
Music Box (10587 Članci)
Podijeli

Slavonski psihodelični sastav Ukleti Dukat najavio album singlom i spotom “Dva dukata za poslije”

Bend Ukleti Dukat, koji se predstavio prije godinu i pol dana singlom “Kada budeš išo preko”, u međuvremenu je marljivo radio na svome debitantskom albumu “Odavno sa druma”. Sada predstavljaju drugi spot i singl za pjesmu “Dva dukata za poslije” koja najavljuje i sam album, a koji izlazi 22.08.2022.

Pjesma i spot se bave dualizmom: žena-muškarac, ljubav-zloba, dan-noć, stvarnost-fikcija – prikazanu kroz život i oči seljana malog šokačkog sela. Upravo zbog toga prvi dio spota je “bootlegana” snimka emisije “Lijepom našom”, koja na lo-fi način prikazuje reinterpretirani folklor, koji kada se izvadi iz svog konteksta sela i stavi na modernu pozornicu, izgleda poprilično psihodelično i futuristički. Drugi dio je spota je vezan uz život i običaje u selu Bošnjaci, gdje ljudi umjesto reinterpretiranog dijela žive narodnu kulturu punim plućima.

Pjesma je stvarana pod nekoliko utjecaja; u ovom slučaju više garažno-psych rock nego čisto tamburaških, no svakako valja izdvojiti utjecaje Zvonka Bogdana i starih ciganskih tamburaša, kao i Brian Jonestown Massacrea i The Velvet Undergrounda. Ukleti Dukat teži spajanju narodne slavonske i tamburaške glazbe s psihodeličnim i garažnim rockom, te na svojem budućem albumu najavljuje svakakve nespojive oprečnosti i glazbene začudnosti.